Про це заявив британський міністр закордонних справ Джеремі Хант під час виступу в парламенті в понеділок (на знімку), відео якого опубліковано на сайті уряду. Він додав, що за останні кілька днів Лондон провів «конструктивні» переговори з низкою країн, і сказав, що місія доповнить аналогічні зусилля, які уже запроваджує Вашингтон. «Це не буде частиною політики США з «максимального тиску на Іран, тому що ми, як і раніше, прихильні збереженню іранської ядерної угоди», — зауважив міністр.

Він повідомив, що міністерство транспорту країни підвищило рівень безпеки морських перевезень під прапором Великої Британії до рівня 3 і продовжує рекомендувати не проходити через Ормузьку протоку. «Якщо Іран продовжить цей небезпечний шлях, вони повинні прийняти, що ціною за це буде підвищення західної військової присутності у водах уздовж їхньої берегової лінії не тому, що ми хочемо збільшити напруженість, а просто тому, що свобода судноплавства — 
це принцип, який Британія і її союзники завжди захищатимуть», — наголосив Хант.

Раніше США уже заявляли, що вони через напруження у стосунках з Іраном намагаються створити коаліцію країн, які пропонуватимуть військовий супровід комерційних кораблів в Перській затоці. Пентагон також оголосив про розміщення додаткових військ у регіоні.

Нагадаємо, минулої п’ятниці Іран затримав у Ормузькій протоці нафтовий танкер під британським прапором із 23 членами екіпажу на борту і доставив його до порту Бандар-Аббас. Лондон засудив захоплення нафтового судна як «ворожий акт» і відкинув пояснення Тегерана, який наполягає, що причиною затримання була участь танкера в аварії. Напруження в регіоні зросло після того, як Гібралтар затримав іранський танкер через підозру в порушенні санкцій ЄС щодо перевезення іранської нафти до Сирії.

До речі

Учора стало відомо, кого обрали члени Консервативної партії Великої Британії лідером своєї політичної сили і водночас прем’єр-міністром. Ним став колишній мер Лондона і екс-глава МЗС Борис Джонсон. Його кандидатура набрала 66% голосів, а кандидатура суперника, чинного очільника МЗС Джеремі Ханта, — 34%. 

Сьогодні Б. Джонсон має офіційно вступити на посаду прем’єр-міністра, змінивши Терезу Мей, яка пішла у відставку через те, що не змогла змусити парламент ратифікувати угоду стосовно Brexit. Джонсон пішов у відставку з посади міністра закордонних справ рік тому через незгоду зі стратегією Мей щодо «розлучення» з ЄС. Він неодноразово обіцяв вивести Велику Британію зі спільноти 31 жовтня з угодою або без неї.

Фото — скрін з опублікованого на сайті британського уряду відео виступу Джеремі Ханта в  парламенті.