Чи довго зберігатиметься черговий «режим тиші», рішення про який прийняла на засіданні 17 липня ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, і чи стане він безстроковим, поки що сказати важко.

У контексті нової політики, що проводиться нещодавно обраним Президентом Володимиром Зеленським, на фронті справді можуть припинити стріляти. Але доти, доки це вигідно Кремлю. Мабуть, куратор проросійських бойовиків Сурков таки вплинув на підшефних, і вони притихли. Але, як відомо, Москва підвищує градус напруженості на сході України щораз, як їй треба добитися результату в переговірному процесі. І від тактики примусу до миру кремлівський «миротворець» навряд чи відмовиться. А от на передовій наші захисники ставляться вкрай обережно до такого припинення вогню. І на те є причина. По-перше, його жодного разу не дотримувалися. По-друге, противник використовує перемир’я для передислокації своїх сил і зміцнення позицій. А потім починається ескалація ситуації...

А поки що, як повідомляє прес-центр ОС, в окупований Донецьк прибули російські групи снайперів. Їхнє завдання — підготовка й здійснення обстрілів, знищення відеокамер спостереження СММ ОБСЄ, які встановлено відповідно до Мінських домовленостей на окремих ділянках лінії розмежування.

«За допомогою цих камер міжнародні незалежні спостерігачі багаторазово фіксували факти порушення бойовиками режиму припинення вогню, здійснення провокаційних обстрілів позицій українських військ, обстрілів мирних жителів і цивільної інфраструктури на території, контрольованій урядом України», — нагадують у штабі ООС.

Фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook).