Асоціація народних депутатів України з глибоким сумом сприйняла звістку про раптову смерть 22 липня 2019 року народного депутата України декількох скликань, президента Асоціації народних депутатів України.

Віктор Лаврентійович Мусіяка народився 28 червня 1946 року в с. Безводне Миколаївського району Миколаївської області. Вищу освіту отримав в Харківському юридичному інституті за фахом юрист-правознавець.

Свою робочу діяльність розпочав з роботи фрезерувальником на заводі імені 61 комунара в м. Миколаєві з 1964 року. З 1965 року — служба у лавах Збройних Сил. З 1969 року — слюсар цементного заводу, робітник радгоспу, потім студент Харківського юридичного інституту. З 1973-го по 1994 рік — аспірант, асистент, старший викладач, доцент, заступник секретаря парткому, заступник декана, декан заочного відділення, завідуючий кафедрою, проректор по учбово-методичній роботі, доцент кафедри, виконувач обов’язків завідувача кафедри, професор Харківського юридичного інституту (з 1991 року — Української юридичної академії). У 1994 році був висунутий кандидатом і обраний народним депутатом другого скликання. У Верховній Раді України був членом Комітету з питань правової політики і судово-правової реформи, постійний представник Президента України в Верховній Раді України з листопада 1995-го по червень 1996 року. 03.10.96 року був обраний заступником Голови Верховної Ради України. Брав активну участь у роботі Міжфракційної узгоджувальної групи та тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по доопрацюванню проекту Конституції України.

Останніми роками був науковим консультантом Центру Разумкова.

У політичному, громадському житті був активним учасником законотворчого процесу. Віктор Лаврентійович назавжди залишиться у нашій пам’яті порядною і самовідданою людиною, активним громадянином держави. Найщиріші співчуття сім’ї і близьким покійного.