Довідково

Ріпак — високорентабельна культура. Згідно з даними Інституту олійних культур, рівень рентабельності цієї культури становить 205 відсотків, що перевищує показники навіть по соняшнику й сої. В агрономічному плані ріпак має безперечні переваги, бо забезпечує одержання з гектара поля по 1,5—2 т олії, і на відміну від соняшнику, не зменшує родючість ґрунту. Навпаки, він поліпшує орні землі, їхні фізико-хімічні властивості, слугує фітосанітаром проти кореневої гнилі зернових культур, збільшує запас у землі органічних речовин і розчинних форм фосфору, поліпшує повітряні й агрохімічні властивості ґрунту.

Площа під ріпак, яку засіяли цього року, становить майже 5 тис. га. Обмолочують гібриди та сорти ріпаку і з товарних посівів, і з демонстраційних ділянок. Урожайність — від 3 до 5 т з га.

«Цього року ріпак ріс доволі добре, адже було проведено відмінний захист та дотримано всіх необхідних технологій, зокрема внесено добрива під цю культуру. Але моментами аномальна спека, яка подекуди сягала 32—38 градусів, вплинула на масу 1000 насінин. Загалом при збиранні, завдяки дотриманню всіх технологічних процесів, зерно не має жодних шкідників та хвороб», — каже агроном ПАП «Агропродсервіс» Андрій Кулян.

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою ПАП «Агропродсервіс».