Незвичайний локальний протест у західному регіоні невеликої Словенії привернув увагу не тільки жителів цієї країни, а й численних туристів — любителів природи з інших країн.

Словенські захисники довкілля з організації із захисту балканських річок тривалий час переконували владу країни відмовитися від будівництва нової гідроелектростанції на красивій річці Соча, яка протікає тут і приваблює тисячі туристів. Її долина — справжній рай для тих, хто любить активне дозвілля просто неба. На річці багато порогів, екзотичних заводей, вона протікає через кілька печер, які приховують багатовікові таємниці. У долині Сочі проводяться музичні фестивалі, де гостей пригощають не тільки сучасною музикою, а й стравами традиційної словенської кухні. І все це, згідно з планами влади, має опинитися під водою...

«Не допустимо!» — вирішили захисники природи й організували на Сочі протестний заплив на байдарках, а також крос стежками на берегах річки. До словенських захисників довкілля долучилися і активісти із сусідніх балканських країн. 

«Ми не обмежимося цим. Проводитимемо заходи, пов’язані з нашою боротьбою за порятунок екосистеми річки. Організуємо засідання круглих столів, присвячені цій проблемі, а також показ документальних фільмів про долю гірських річок Балканського півострова. Запрошуємо на ці заходи не тільки любителів природи, а й тих, хто прагне Сочу перетворити на водоймище й порушити екологічну рівновагу в цьому куточку Балкан», — заявив журналістам газети Primorske novice активіст організації Balkan river defence і один із організаторів плавучого протесту Рок Розман. Він повідомив, що учасники акцій не тільки виступають проти зведення нових гребель на річці. Серед них є архітектори, будівельники, гідроінженери і навіть фахівці в галузі гідроенергетики, а також студенти-старшокурсники, що займаються проектуванням нових водних електростанцій. Саме вони й розробили кілька альтернативних гідроенергетичних проектів на невеликих річках  Балканського регіону. І хочуть, щоби влада ознайомилася з ними, а Сочу залишили в тому спокої, у якому її долину створила сама природа. Вони пропонують спрямувати зусилля на розвиток екологічного туризму, що принесе більше прибутків владі, а людям — можливість активно відпочивати й заряджатися енергією від мальовничої природи.

Протестувальники упевнені, що після широкого розголосу їхніх акцій влада нарешті при-слухається до пропозицій і хоча б сяде за круглий стіл, щоби вислухати всі аргументи проти будівництва водної електростанції у мальовничому куточку Словенії.