23 липня військова колегія Верховного суду РФ визнала «законним» вердикт Північно-Кавказького окружного військового суду від 22 березня цього року українському політв’язневі Павлу Грибу, засудженому в Росії до шести років колонії загального режиму. Павло брав участь у засіданні суду, на якому розглядалася апеляційна скарга захисту, через відеозв’язок із СІЗО-4 у Ростові-на-Дону. Говорив, не знімаючи медичної маски з обличчя, українською мовою через перекладача. Через погану якість зв’язку суддям перекладали не всі його слова.

Українець заявив, що не згоден з вироком російської Феміди, не визнає своєї «провини» і, як і інші політв’язні Кремля, не збирається здаватися. «Рабів у рай не пускають. Слава Україні!» — сказав юнак після оголошення рішення суду у його справі.

Його адвокат Марина Дубровіна наголосила, що рішення незаконне, необґрунтоване й ухвалене на підставі зізнань, які було вибито з підзахисного катуваннями і від яких він пізніше відмовився. Вона повідомила, що Гриб вказав, що до нього застосовувався фізичний вплив особами, котрі викрали його 24 серпня 2017 року в Гомелі. Нагадаємо, хлопець 24 серпня 2017 року поїхав у Білорусь на зустріч із дівчиною з Росії, з якою познайомився в Інтернеті. Там його затримали спецслужби РФ і звинуватили у підбурюванні до тероризму: він нібито вмовляв свою знайому, старшокласницю із Сочі, підірвати бомбу на випускному вечорі 30 червня, а потім тікати з Росії.

Куди саме відправлять українця відбувати термін, поки що невідомо. Але його батько в інтерв’ю одному з українських телеканалів заявив, що через прогресуючу хворобу (юнак має вроджене захворювання — синдромом портальної гіпертензії) етапування й перебування сина в нелюдських умовах колонії — «це прямий шлях до смерті, бо відкриється внутрішня кровотеча».

Підтримати Павла Гриба в день засідання Верховного суду РФ прибули дипломати з країн Євросоюзу, консул України, а також активісти. Після визнання «законності» вироку українському політв’язню представництво ЄС у Росії опублікувало у Твіттері заяву: «Павло Гриб засуджений без жодних обґрунтованих обвинувачень і має бути негайно звільнений. Оскільки він має серйозне захворювання, то повинен отримати доступ до спеціалізованої медичної допомоги в найкоротший термін».

Своєю чергою наше МЗС на своєму офіційному сайті також висловило рішучий протест Російській Федерації у зв’язку з неправомірним рішенням військової колегії Верховного суду РФ у справі громадянина України Павла Гриба й закликало міжнародне співтовариство засудити такий вердикт і «вимагати безумовного звільнення всіх громадян України, яких кремлівський режим тримає в заручниках на території Росії і в окупованому українському Криму».

«Це рішення російського суду, як і всі рішення щодо інших безпідставно засуджених у РФ громадян України, в очах усього світу є ще одним підтвердженням повної відсутності в Росії будь-якого правосуддя й справедливості», — йдеться у повідомленні МЗС України.

Фото hromadske.com