У Колонній залі Київської міської ради за участі керівництва КМДА, депутатів, громадських активістів відбулися урочисті заходи з нагоди історичної події — 29-ї річниці підняття у столиці українського національного прапора. Вперше за десятиліття від часів УНР синьо-жовтий стяг замайорів на флагштоці перед будівлею Київради, що на Хрещатику, 24 липня 1990 року. Через десять років після тих вікопомних подій міська рада Києва ухвалила рішення про відзначення цього дня як Дня національного прапора у столиці України.

Олександр Мосіюк, тодішній заступник голови Київради, який вів засідання 24 липня 1990 року, та Іван Заєць, народний депутат України багатьох скликань, пригадали, що перш ніж підняти стяг над столицею, його на Софійській площі освятили священики УАПЦ та Української греко-католицької церков. За їхніми словами, тоді на майдані перед собором та на Хрещатику зібралися не тисячі, не десятки тисяч, а сотні тисяч людей, котрі прагнули незалежності від російської імперії. Від святої Софії освячений прапор на високого піднятих руках принесли молоді українці.

— Це було освячення національного прапора для всієї України, — каже Олександр Мосіюк.

Олександр Кулик, тодішній депутат Київради, наголосив, що для більшості українців цей прапор символізував відродження державності.

— Національний прапор — не просто символ держави, це символ боротьби за її незалежність, — каже він.

Учасники тих подій пригадали, як стяг пошили у Західній Україні і таємно, побоюючись арештів КДБ, привезли в Київ, де він майорить і нині.