Оголошене у ніч на 21 липня «безстрокове перемир’я» на сході нашої країни має тенденцію до виконання. Поки що. За даними штабу ООС, за добу (на 24.07) збройні формування РФ один раз порушили режим тиші — з автоматичного гранатомета й стрілецької зброї неподалік Луганського обстріляли позиції наших сил.

Чергові домовленості про припинення вогню — результат розблокованого переговорного процесу після президентських виборів. У пакеті обопільних домовленостей, досягнутих 17 липня на засіданні у форматі Україна — ОБСЄ — РФ із новою філософією — також заходи щодо розведення сил і засобів від лінії розмежування. Поки що, щоправда, достеменно невідомо, як цей пункт виконує сторона противника. А от українська сторона СЦКК повідомляє про готовність до демонтажу фортифікаційних споруд на ділянці в районі населеного пункту Станиця Луганська. Про це інформує прес-центр ОС.

«24 липня 2019 року українська сторона готова розпочати демонтаж трьох фортифікаційних споруд, розташованих уздовж дороги, між КПВВ «Станиця Луганська» і зруйнованим мостом через ріку Сіверський Донець», — йдеться у повідомленні. Зазначається, що виконання відповідних робіт «можливе лише у разі дотримання збройними формуваннями РФ і їхніми найманцями своїх зобов’язань щодо синхронного демонтажу фортифікаційних споруд на цій ділянці».

Раніше в штабі ООС запевняли, що процес розведення сил і засобів у цьому районі не послабить оборонних можливостей ЗСУ. Мовляв, наші захисники зайняли нові вигідні позиції.

Уже створено робочу групу з відновлення мосту в районі КПВВ «Станиця Луганська». Свої напрацювання вона планує надати до наступної зустрічі ТКГ, анонсованої на 31 липня. Про це написав у Фейсбуці віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Серед ключових завдань робочої групи — максимально швидке розроблення варіантів технічного завдання для відновлення мостового переходу, визначення термінів, обсягів, джерел фінансування й плану-графіка робіт, замовником яких виступить Луганська ВЦА. Також визначення виконавців робіт — проектних і будівельних. Важливе завдання: узгодити роботи з відновлення мосту з повноцінним функціонуванням КПВВ. Ключова позиція при цьому — забезпечення режиму тиші», — повідомляє Зубко.

Як бачимо, у Мінських домовленостей зі зміною складу українських представників у ТКГ, котрі (як вони самі заявляють) чітко виконують завдання, поставлені Президентом, відкрилося друге дихання. І офіційний Київ демонструє свій новий підхід до плану мирного врегулювання в дії. Хотілося б вірити, що не в односторонньому порядку.

Тим часом РФ відновляє поставки «гуманітарки» на окуповані території. Сьогодні, 25 липня, у так званій «ДНР» чекають на «позачерговий гуманітарний конвой» (останній Москва офіційно надсилала у грудні 2018 року) нібито з медикаментами. Про це повідомляє Depo.Донбас із посиланням на сайти бойовиків. Українські захисники неодноразово зазначали, що із прибуттям російських гумконвоїв, які прямують без огляду наших прикордонників і митників, починається ескалація бойових дій на фронті.

Ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook).