Про це заявив на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Під час проведення дострокових виборів до Верховної Ради, наголосив прем’єр, Україна знову довела, що є демократичною країною, де кожен виборець має право проголосувати так, як вважає за потрібне. Крім того, він повідомив, що уряд підготує спеціальні transition books (перехідні документи. — Ред.) для наступного складу Кабміну.

«Уряд заклав добротний фундамент змін. Ми почали розбудову міст, сіл, почали модернізувати інфраструктуру, формувати енергонезалежність, започаткували зміни в пенсійній системі, в оновленні освіти й медицини. Усе це треба продовжувати.

Потрібно і далі проводити децентралізацію, реформу держслужби, підтримувати культуру, — сказав Володимир Гройсман. — Ми відповідально ставимося до виконання завдань уряду в перехідний період. Ми забезпечимо нормальну життєдіяльність країни, підготуємося до опалювального сезону. Також сформуємо масив матеріалів — для наступних урядовців — про стан справ з кожного напряму роботи уряду. Це буде новою традицією».

До того ж Кабінет Міністрів схвалив Національну стратегію інтегрованого управління кордонами до 2025 року. Як зазначила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, голова Міжвідомчої робочої групи з питань інтегрованого управління кордонами Іванна Климпуш-Цинцадзе, ухвалення Стратегії — черговий крок до того, щоб український кордон був прозорий для всіх служб, чия діяльність пов’язана з його перетином, комфортним і зручним для всіх, хто його перетинає або переміщує товари, і, звичайно, безпечним. Ідеться про повну взаємодію між митницею, прикордонниками, Збройними Силами, регіональною і місцевою владами та ін. Нині сектор інтегрованого управління кордонами охоплює сферу компетенції десяти міністерств та низки інших ЦОВВ, кожне з яких має окрему відповідальність у розрізі державної політики у згаданій сфері.

Стратегія покликана ефективно імплементувати принципи інтегрованого управління кордонами, проголошені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Робота у цьому напрямі є одним із зобов’язань України в рамках поглибленої секторальної інтеграції України з Євроcоюзом, а саме в секторі юстиції, свободи та безпеки», — підкреслила віце-прем’єр-міністр.

Наступним важливим кроком, за її словами, має стати затвердження Плану заходів з реалізації Стратегії (проект плану вже створено).

Іванна Климпуш-Цинцадзе також пояснила, що під час розробки Стратегії було враховано найкращі європейські практики (зокрема, вивчався досвід Фінляндії, Німеччини, Польщі та Литви) та сучасні підходи у сфері інтегрованого прикордонного менеджменту.

Водночас Володимир Гройсман нагадав, що з травня ціна на газ знизилася загалом на 25 відсотків. І в серпні прогнозовано подальше зниження.

Серпнева вартість газу для споживачів, передусім населення, має стати основною для наступного опалювального сезону, оскільки нині триває основна закупівля палива, і вона відбувається за сприятливою закупівельною вартістю, додав він.

Вл. інф.

Фото: kmu.gov.ua