Підприємець середньої руки Іван Тютюренко вирішив податися в депутати. Депутатський мандат — це непоганий щит від нав’язливих представників контрольних органів — пожежних, санітарних, торговельних та інших інспекторів, які чіпляються до різних дрібниць і вимагають хабара. Депутат — це все-таки фігура недоторканна. Знайомий сказав, що найбільше шансів потрапити в депутатський корпус через політичну партію. У Свиноройську було десятка два різних партій, Тютюренко вирішив, що найбільше йому підходить партія «Громадянська совість», він і спрямував туди свої стопи.

В офісі партії його зустрів кремезний чоловік з великою та гладкою, як тенісний корт, лисиною.

— Бізнесмени нам потрібні, — привітно усміхнувся йому партійний функціонер. — Бізнесменів ми поважаємо. Але щоб потрапити в число кандидатів у депутати, потрібно мати гідний рейтинг.

— Що це за штука така? — поцікавився Тютюренко й пожартував: — Із чим його їдять, цей ваш рейтинг?

— Ну це показник громадської ваги, так би мовити, популярність людини, — пояснив партійний функціонер.

Тютюренко задумався. Популярний він був лише в колі родини, сусідів і двох десятків працівників його фірми «Фуфлоторг». «Як же добути його, цей чортів рейтинг?» — міркував Тютюренко, залишаючи офіс партії, який розміщався в міській раді в невеликій кімнатці.

Поблизу входу в міськраду стояла купка людей із плакатами, перед якими з гучномовцем виступав ставний чоловік.

— За що боремося? — поцікавився Тютюренко в непоказного чоловіка з плакатом у руках.

— Протестуємо проти корупції, — охоче пояснив той. — Їй не місце в нашому місті! — Потім попросив: — Ти потримай плакат, я в туалет збігаю.

Тютюренко з побоюванням узяв плакат, і тут через хвилину під’їхала поліцейська машина, з якої вийшов майор і оголосив, що пікет несанкціонований, і попросив усіх розійтися. Пікетники запекло запротестували, зав’язалася невелика бійка, під час якої Тютюренка й ще двох учасників узяли під руки й запхали в поліцейську машину. У відділку його обвинуватили в організації несанкціонованого заходу й протримали до ранку.

Ця подія потрапила у вечірні теленовини, і назавтра біля поліції уже стояли протестувальники й кричали: «Свободу в’язням совісті!», «Тютюренко — жертва свавілля!»

Тютюренку виписали штраф, а на виході з поліцейського відділку він дав інтерв’ю місцевому ТБ...

На передвиборних зборах, що відбулися незабаром, його як борця зі свавіллям влади прийняли в партію й висунули кандидатом у депутати міськради, де йому пророкують перемогу. А там, дивися, і у Верховну Раду...

Донецьк.

Мал. Миколи КАПУСТИ.