Ідеться про судно «Neyma», яке допомагало захопити українські кораблі в Керченській протоці.

Про це повідомляється на сторінці СБУ у Фейсбуці. За даними прес-служби СБУ, «24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «Nika Spirit», який за номером ІМО — 8895528 згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як уже відомий танкер «Neyma», що був використаний для перекриття Керченської протоки.

Слідство встановило, що власники судна «Neyma» для приховання його причетності до нападу на українські кораблі змінили назву на «Nika Spirit». На затриманому танкері провели обшук для встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіоперемовин під час конфлікту, бортових журналів. Членів команди допитано.

За фактом блокування танкером «Neyma» Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчими СБУ, під процесуальним керівництвом Військової прокуратури, було розпочато і проводиться досудове розслідування.

Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів «Нікополь», «Бердянськ» та буксира «Яни Капу» у Керченській протоці.

Наразі групою слідчих СБУ, військових прокурорів і прикордонників на затриманому танкері закінчено санкціоновані українським судом слідчі дії.

Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт, ідеться у повідомленні СБУ.

Фото: Служба безпеки України (Facebook).