На знімку: про відтворення події 100-річної давності мешканцям Вапнярської ОТГ повідомляють оголошення, розміщені у селищі.

Реконструкція переможного бою армії Української Народної Республіки (УНР) відбудеться 26 липня ц. р. у селищі Вапнярка. Сто років тому, у липні 1919-го, війська 3-ї пішої дивізії провели успішну операцію проти більшовицької армії і захопили залізничну станцію Вапнярка.

— Це була класична перемога українського війська над більшовицькими підрозділами Червоної армії, — розповів «Голосу України» історик Олександр Федоришен. — Бої на території Вінниччини тривали у липні-серпні 1919 року. Особливість Вапнярської операції у тому, що ворог переважав українське військо у живій силі. Здолати його вдалося завдяки застосуванню тактики маневрування і локального знищення підрозділів червоноармійців.

За словами співрозмовника, таку тактику застосував командир 3-ї пішої дивізії Олександр Удовиченко. «Синій полк» українського війська зайшов у тил до більшовиків, зненацька вдарив по розташуванню ворога і вибив його зі станції.

— Залізничний вузол мав стратегічне значення для обох сторін, — каже Олександр Федоришен. — Українські війська використовували його для розгортання наступу у напрямку Умані й Одеси. Тим часом Червона армія мала намір скористатися залізницею для просування на Жмеринку і Проскурів, плануючи у такий спосіб відрізати підрозділи УНР від Києва та Одеси.

На згадку про історичну подію на приміщенні залізничного вокзалу відкриють пам’ятну дошку «Героям Вапнярського бою», виготовлену об’єднаною територіальною громадою. У приміщенні Будинку культури розгорнуто виставку «100-річчя Української революції». Відбудеться «живий урок» історії з детальним описом подій. О 16-й годині на стадіоні «Локомотив» покажуть реконструкцію Вапнярського бою за участю Клубу реконструкторів з Вінниці.

Фото з сайту Вінницької ОДА.