Вирок нацгвардійцю Віталію Марківу, якого суд міста Павія засудив до 24 років ув’язнення за звинуваченням у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі в 2014 році, став ключовою темою телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з Прем’єр-міністром Італії Джузеппе Конте. Глава нашої держави, як інформує його прес-служба, запропонував правову допомогу України в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті Андреа Роккеллі й висловив стурбованість невиправдано жорстким рішенням суду. Володимир Зеленський також наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

Також Володимир Зеленський під час телефонної розмови з Джузеппе Конте подякував Італії за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, відзначивши важливість збереження режиму санкцій щодо РФ як дієвого механізму забезпечення виконання Москвою Мінських домовленостей, інформує прес-служба глави нашої держави. Співрозмовники обговорили розвиток торговельно-економічних відносин двох країн та міжлюдських контактів. Володимир Зеленський переказав запрошення Президенту Італійської Республіки відвідати Україну з візитом.

У той час, як прес-служба Володимира Зеленського інформує, що тема вироку Віталію Марківу була серед пріоритетних, в повідомленні уряду Італії про телефонну розмову Прем’єр-міністра Джузеппе Конте з Президентом України немає згадки, що вони обговорили справу нацгвардійця. Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на сайт уряду.

Нагадаємо, італійські судді присудили українцеві Віталію Марківу 24 роки ув’язнення. Це на сім років більше, ніж просило обвинувачення. Нацгвардійця визнали винним у вбивстві італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова в травні 2014 року під Слов’янськом. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав вирок ганебним і наголосив, що українська сторона буде його оскаржувати. Заступник керівника Офісу Президента Вадим Пристайко повідомив, що Україна вже провадить дипломатичну роботу стосовно звільнення Марківа.