Парламент Болгарії вніс важливі зміни до закону про охорону здоров’я. Вони передбачають повну заборону на куріння кальяну й електронних сигарет тими, хто не досяг 18 років, у закритих приміщеннях.

«Ми передбачили й значне збільшення штрафів не тільки для порушників, а й тих, хто це допустив у своєму закладі», — повідомила голова парламентської комісії з питань охорони здоров’я Даніела Даріткова.

Деякі депутати спочатку запропонували прирівняти кальян та електронні сигарети до всіх тютюнових виробів і запровадити тотальну заборону на їх куріння в закритих приміщеннях. Але ця пропозиція не була прийнята навіть до розгляду, бо на це немає необхідної нотифікації Європейської комісії. Через це Болгарія могла бути піддана санкціонуванню за самодіяльність.

Контроль над дотриманням закону про охорону здоров’я у новій редакції парламент поклав на міністерство внутрішніх справ і районні відділи охорони здоров’я. Як вони це робитимуть, не пояснюється.

Але, за моїми спостереженнями, заборона на куріння в Болгарії постійно порушується без жодних наслідків для курців і тих, хто розставляє у різних закладах попільнички для них, даючи тим самим зрозуміти — курити можна. Так, у пресі іноді зустрічається інформація про те, що в ресторані оштрафували за куріння, але дуже рідко. А кількість порушників настільки велика, що за рахунок штрафів, накладених на них, можна було б наповнювати бюджети невеликих міст.