На цьогорічному Міжнародному фестивалі юних талантів «Рекітське сузір’я», що вже вшістнадцяте проводять у Міжгір’ї, юного музиканта Василя Марковича постійно запитували: «Де купив таку шикарну гітару?» — «Сам змайстрував», — відповідав хлопчина, зійшовши зі сцени (до речі, журі присудило йому перше місце у номінації «Авторська пісня»).

Його гітара не поступається фабричній у звучанні й оригінальному дизайні.

Ідея виникла у 16-річного меломана просто: навіщо у батьків канючити гроші на інструмент, коли можна самому змайструвати? За підказку — Інтернет, а робочий інструмент — лобзик. У час, вільний від навчання у Міжгірському професійному ліцеї, де здобуває фах будівельника, за якийсь місяць втілив намір у реальність. Василя можна назвати серійним музичним виробником — зробив уже три гітари-шестиструнки, кілька балалайок, на стадії завершення навіть скрипка.

Доброї думки про свого учня колишній керівник відомого народного ансамблю лісокомбінату, а нині — художньої самодіяльності «робітничої академії» Василь Леньо:

— Здивував мене не лише талантом Страдіварі, а й чудовим голосом соліста, віртуозною грою на музінструментах. З таким талантом на сцені не червонітимеш перед публікою.

Схвально відгукуються про нього й майстри виробничого навчання Петро Гурзан та Марія Цендра, бо дисциплінований, старанний до робітничої науки.

З однодумцями ритм-гітарист створює естрадний гурт, до якого запросив обдаровану солістку, колишню однокласницю Олександру Єршову, старшого за віком Дмитра Козицького, який грає на електрогітарі, шукають доброго барабанщика.

Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.