Архітектор Філіп Вільнев, який відповідає за реставрацію історичних монументів у Франції, заявив, що через спеку підвищився ризик обвалення постраждалого від пожежі склепіння собору Паризької Богоматері.

«Моя стурбованість пов’язана з тим, що стики і кам’яна кладка зводу можуть втратити свою міцність через те, що висохнуть і в результаті — обрушаться», — цитує Вільнева France 2. Він повідомив, що через високі температури вода, яку ввібрали в себе кам’яні конструкції, може випаруватися. Через це склепіння може почати тріскатися. Поки що роботи з відновлення собору призупинили.

Напередодні у французькій столиці було встановлено температурний рекорд за всю історію спостережень — +42,6 градуса за Цельсієм.

Нагадаємо, що сильна пожежа сталася в соборі Паризької Богоматері 15 квітня. Вона розпочалася на риштуваннях, зведених над дахом собору в зв’язку з реставрацією. Святині завдано значної шкоди: обрушилися шпиль будівлі, а також дах.

Від аномальної спеки цими днями страждає мало не вся Європа. Рекорди нинішнього тижня зафіксували, зокрема, в Німеччині — в місті Лінген, на північному заході країни, температура сягнула 42,6 градуса. В бельгійському невеликому західному селі Бейтем показник на термометрі піднявся до небачених тут раніше 40,7 градуса. Велика Британія також очікувала зафіксувати найвищу температуру за весь час із прогнозами до 39 градусів, але врешті-решт вона піднялася до 38,1 градуса — це другий найвищий показник, зафіксований в країні в липні.