Стамбул, не без підстав, вважають не тільки найбільш густонаселеним містом Європи, а й одним із найкрасивіших. З неповторним східним колоритом, тиснявою на вулицях і площах, різномовним гомоном. Щороку до 15-мільйонного мегаполіса приїжджає кілька мільйонів туристів з усіх континентів планети. На його вулицях можна зустріти гостей з Великої Британії, Німеччини, Франції, Росії, України, Китаю, Японії, Бразилії, Аргентини, Австралії, Ірану, Індії та інших країн.

Як правило, це організовані групи, що мають свого гіда, котрий водить їх найвідомішими місцями. При цьому вони завжди наголошують, що Стамбулу вдається поєднувати непоєднуване і зберігати свій дух протягом багатьох століть. Але в гіда зазвичай бракує часу для того, щоб показати гостям невеликі вулички, які зберігають свою індивідуальність і дозволяють їм ознайомитися ще з однією романтичною і часом загадковою особливістю міста. Часто приїжджі хочуть побувати і в тих місцях Стамбула, де відбувалися зйомки відомих серіалів. Наші співвітчизники подеколи вирушають у самостійний похід і потрапляють у ситуацію, коли не можуть знайти дорогу назад до свого готелю. На жаль, не всі мешканці мегаполіса володіють англійською мовою і можуть показати, як вийти з лабіринту стамбульських вулиць.

Як повідомило турецьке інформаційне агентство «Анадолу», влада Стамбула разом із туристичними організаціями вирішила набрати добровольців, які б допомагали гостям орієнтуватися хоча в центральних районах і не тільки показували правильний напрямок до їхніх готелів чи місць, де можна швидко й недорого перекусити, а й, по можливості, розповідали про певні визначні пам’ятки, допомагали налагоджувати діалог з мешканцями.

Понад 400 волонтерів раніше відгукнулися на цю ініціативу й висловили готовність виділяти особистий час для допомоги гостям міста. Починання прижилося. І вже цього року майже півтори тисячі старшокласників і студентів заявили муніципалітету району Фатіх, що охоплює весь історичний центр Стамбула, про своє бажання брати участь у благодійному туристичному проекті. Для них провели письмові й усні іспити на знання мов і традицій їх носіїв. І відібрали 450 добровольців, які до початку навчального року в школах і університетах допомагатимуть туристам у шести найбільш відвідуваних історичних зонах центру Стамбула.

На їхню допомогу можуть розраховувати гості мегаполіса, які спілкуються англійською, німецькою, арабською, іспанською, французькою, російською, корейською, японською та італійською мовами.

Влада міста зазначає, що ця допомога безоплатна, і попереджають, що важливо не нарватися на шахраїв, які вимагають за це гроші. Такі псевдоволонтери можуть виступати в ролі навідників для професійних грабіжників чи Івана Сусаніна, тобто завести в такий лабіринт, з якого без знання мови вибратися буде важко.

До речі, про оплату. Керівники туристичних груп, наприклад з Болгарії, завжди пропонують після автобусної екскурсії Стамбулом залишити водієві кілька турецьких монет, а хто може, і банкнот, на «згадку» і як подяку за надані послуги. Це — не обов’язкова вимога, і всі кидають монетки різних країн у спеціально встановлену для цього скриньку. Не виключено, що монетки «на згадку» стимулюватимуть і волонтерів, але про це ніхто відкрито не скаже. До речі, за перші п’ять місяців цього року Стамбул уже відвідало майже 5,5 млн іноземних туристів. Це значно більше, ніж за всі останні п’ять років.