Оціночна місія МВФ готова прибути в Київ, щойно новий уряд сформує свою політику щодо продовження взаємодії, зокрема за поточною програмою кредитування України Stand-by.

Про це заявив у четвер директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс під час брифінгу в штаб-квартирі Фонду у Вашингтоні.

«Наша команда готова повернутися в Київ для продовження дискусій після парламентських виборів, щойно новий уряд зможе підтвердити свої наміри щодо (фінансової. — Ред.) політики», — зауважив представник Фонду.

Він нагадав, що в грудні 2018 року виконавча рада МВФ ухвалила рішення про початок 14-місячної програми співробітництва з Україною в режимі Stand-by, яка передбачає виділення 3,9 млрд дол. Україна отримала перший транш у розмірі 1,4 млрд дол. одразу після прийняття цього рішення.

Раніше, у травні, директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс заявляв, що Міжнародний валютний фонд готовий поновити тісне співробітництво з Україною після виборів до Верховної Ради й призначення нового уряду.

Нагадаємо, місія МВФ розпочала свою роботу в Києві 20 травня. Планувалося, що вона працюватиме стандартні два тижні й за результатами ухвалить рішення про виділення чергового траншу в 1,3 млрд доларів.

Але, як тоді повідомили в Комітеті Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, через початок виборчої кампанії місії МВФ довелося змінити свій статус. Представники МВФ припинили обговорення виконання умов меморандуму і зайнялися аналітичною роботою. Ну що ж, вибори закінчилися. Чекаємо призначення глави уряду і — ласкаво просимо, МВФ!

Більше половини року промайнуло. Саме час подбати про підготовку до зими. Отож, станом на 15 липня до опалювального сезону вже готова половина об’єктів житлового і соціального сектору. Зокрема, 49,5% — житловий фонд і 52% — об’єкти соцсфери (заклади освіти, дошкільної освіти, охорони здоров’я). Таке враження, що інформація скопійована з минулорічного повідомлення на цю саму пору. Але які можуть бути сумніви, адже про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на нараді з підготовки до опалювального сезону під головуванням Прем’єр-міністра України. А ще сказав, що до 1 жовтня має бути повна готовність об’єктів. Підготовка навчальних та дошкільних закладів освіти має бути завершена до 1 вересня.

І — наостанок — про лічильники тепла. Станом на середину липня лічильниками теплової енергії оснащено 80%, або понад 65 тис., житлових будинків, повідомив Геннадій Зубко на тій самій нараді з підготовки до опалювального сезону.

Лідерами за кількістю оснащених вузлами комерційного обліку теплової енергії житлових будівель названі Черкаська, Миколаївська, Хмельницька та Вінницька області. Найгірші показники у Кіровоградської, Луганської та Тернопільської.

Щодо оснащеності лічильниками тепла нежитлових будівель, а саме бюджетних та інших установ — майже 79%. Лідер — Миколаївська область. Найгірші показники в Житомирської та Черкаської.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Кабмін дозволив встановлювати прилади-розподілювачі на опалювальні прилади у старих будинках з вертикальною системою опалення.

«Відтепер українці можуть самостійно обирати оптимальну систему індивідуального обліку... Це можливість заощаджувати споживання тепла і платити виключно за власним лічильником... прийняли важливу постанову... затвердили відповідний порядок», — коментував тоді Зубко.

Цікаво, чи багато співгромадян уже скористалися цим нововведенням?