Торік теж мали такий показник наприкінці липня. А ось урожайність різниться: нині на круг збирають у середньому 52,8 центнера, що на 5,3 центнера більше від минулорічного. Чому ж тоді валовий збір однаковий?

— Торік на цей час більше обмолотили озимої пшениці, — пояснюють в обласному департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. — Ця культура дає найвищу врожайність у порівнянні з іншими колосовими. Відповідно вал намолоченого збіжжя виявився вищий. Нині озимої пшениці обмолочено менше, урожай зібрано на 44 відсотках від загальної площі посіву.

Аграрії сподіваються на підвищення середньої врожайності ранніх культур. Сприятиме цьому подальший обмолот озимої пшениці. Її найбільше залишилося на жнивному полі і вона диктує врожайність.

— У нас зібрано врожай на 70 відсотках поля, — розповіла «Голосу України» головний агроном управління АПК Липовецького району Наталія Буга. — Залишилася озима пшениця і трохи ярої. Нема вже тих культур, які «тягнули» б донизу загальний показник.

За прогнозами співрозмовниці, до завершення жнив урожайність зміниться на краще. Хоча й тепер збирають більше середньообласного показника — по 54,5 ц/га. Озимої пшениці молотять по 60 ц/га. Загалом на хлібоприймальні підприємства Липовецького району вже доставлено майже 50 тисяч тонн збіжжя. Значний внесок у спільний намолот зробили агропідприємство «Нападівське» (керівник Сергій Петренко) та ТОВ «Поділля» (Василь Кучер), які мали найбільший лан ранніх зернових і де вже завершили збирати хліб.

За шість днів упоралися з жнивами й у товаристві «Агрошляхбуд» з райцентру Оратів.

— Скористалися погожим «вікном», — розповів керівник господарства Сергій Волкотруб. — До того дощило. Після завершення збирання настали спекотні дні, але ми вже впоралися.

Ранні культури віддячили таким само результатом, як торік. Найкраще вродила озима пшениця, з кожного гектара намолотили по 60 центнерів зерна. На звільненій площі пшениці одразу розпочали оранку. За словами співрозмовника, сіятимуть озимий ріпак.

— Що раніше виореш, то краще, — наголошує Сергій Волкотруб.

Виоране поле має чекати насіння не менш як 20 днів. Якщо цей період довший, то ґрунт буде ще більше придатний для сівби. Тому й поспішають з оранкою.

Вінницька область.