Гуцульське весілля.

Поперед колоритної колони на коні — сам опришко Олекса Довбуш. Чинно й поважно крокує центральною вулицею міста Яремче. Поруч на вороному — його наречена. На рухомих платформах співають і танцюють, виконують на скрипках та цимбалах запальні мелодії. Так у рамках святкування Дня міста Яремче відбувався Перший відкритий гуцульський карнавал. Долучилися до дійства також селище Ворохта, села Вороненко, Микуличин, Поляниця, Татарів, Яблуниця, що входять до міськради.

Таланти демонстрували міський відділ культури та фольклорно-етнографічний колектив «Карпатські зорі», сільські аматори та дитячий санаторій «Прикарпаття». Був навіть велетенський велосипед із атрибутами гвинтокрила — виріб яремчанця Степана Бойчука. Туристичний бізнес представили фірма X-Drive № 1 із продажу-прокату спортивного спорядження, заклад Spa Hotel & Пиво «Панське Станіславов» & Baron Spa Hotel № 5, готель-ресторан «Довбуш».

Усе, чим багаті горяни, — ліжники й одяг із овечої шерсті, намиста різного ґатунку, дерев’яні та керамічні вироби представили майстри, зорганізовані відділом туризму та зовнішніх зв’язків міськради. Тут таки презентували й Карту промислів України, на якій осібне місце посідає Гуцульщина.

Рясніло від вишиванок не лише в торговельних хатинках. Дефілювали в них місцеві мешканці та гості. Адже край —туристичний. На території Яремчанської міськради, в Поляниці, розташовується знаменитий гірськолижний курорт Буковель, найвисогірніший — у Яблуниці, центр зимового спорту — Ворохта, відомий своїми пивоварнями Микуличин.

Дуже розмаїто була представлена гуцульська кухня. Диміло та шкварчало повсюди. У фаворі бринза та грибні страви. Об’єднуючою стала страва від шефа — ароматна грибна юшка у величезних казанах. Її презентували очільники громад: Яремче — Василь Онутчак, Микуличин — Василь Скірчук, Поляниця — Микола Поляк, Яблуниця — Роман Павлечко.

Цікавою була й мистецька програма. Виступи традиційних гуцульських колективів, гостей із Латвії, представників різних етнічних груп Прикарпаття — лемків, покутян, бойків, опіллян. У розважальній програмі всього було досхочу.

Депутат обласної ради Андрій Марійчин наголосив, що фестиваль — добра нагода для розвитку місцевих громад.

«Прагнемо, щоб гостям у нашому краї було комфортно. Адже це запорука того, що вони повернуться і дадуть новий поштовх для розвитку туристичної галузі як бюджетоутворюючої. А ми своєю чергою дбаємо про якість медичного обслуговування, доступність освітніх та адміністративних послуг, дорожню інфраструктуру, збереження довкілля», — підсумував яремчанський міський голова Василь Онутчак.

Яремчанський голова Василь Онутчак та депутат облради Андрій Марійчин.

Фото автора.

Довідково

Яремче — лідер серед міст та районів області за кількістю туристів, що обслуговуються суб’єктами туристичної діяльності, посідає 8-ме місце серед регіонів країни. Дохід суб’єктів туризму від надання турпослуг торік — 432 млн грн, 95,3% загальнообласного показника.