Нещодавно радник Президента України, засновник мережі клінік «Борис», претендент на посаду міністра охорони здоров’я у майбутньому уряді Михайло Радуцький виклав своє бачення необхідних змін у медичній галузі в інтерв’ю газеті «Ваше здоров’я».

Уляна Супрун, виконувач обов’язків очільника МОЗ, на своїй сторінці у Фейсбуці, як то кажуть, розібрала це інтерв’ю «по кісточках». Вона подякувала пану Михайлу за можливість нагадати українцям «про вже втілені зміни та спростувати поширені міфи і маніпуляції».

Зокрема, на озвучену Радуцьким програму мінімум, яку він збирається втілювати в першу чергу, а саме — затвердження національної стратегії розвитку системи охорони здоров’я, Уляна Супрун зазначила, що Національна стратегія реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015—2020 років уже існує і затверджена.

«Політики регулярно змінюються, але впровадження обраної державної політики має тривати. Старт з нуля з приходом кожного нового міністра — одна з причин, чому бажані зміни не відбулися раніше. Тому коли у 2016 році ми прийшли в міністерство, то взяли стратегію, яку готували експерти до нас, і почали її втілювати», — зауважила в. о. міністра.

На сентенцію про національні протоколи лікування у контексті «генетичних відмінностей у перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас», озвучену Михайлом Радуцьким у згаданому інтерв’ю, Супрун відреагувала таким поясненням: «Хвороби не знають національних чи територіальних кордонів». 

А на закид кандидата на крісло головного лікаря країни про те, що МОЗ не може займатися закупівлями ліків самостійно, а це має робити державна національна агенція, в. о. міністра охорони здоров’я зауважила, що очолюване нею відомство вже четвертий рік не проводить закупівлі ліків. «Понад те наприкінці минулого року було створено агенцію — ДП «Медичні закупівлі України». Воно відповідатиме за централізовані закупівлі ліків та медичних виробів за державний кошт і вже поступово перебирає на себе цей процес», — пише у своєму пості Уляна Супрун.

Також в інтерв’ю Радуцький згадує програму Президента України (Зеленського), де передбачені механізми, як отримати додаткові кошти на охорону здоров’я, не збільшуючи податків. Мовляв, неприпустимо фінансувати її за принципом «скільки коштів є, стільки й поділили на душі населення» (як це робили за нинішніх реформ).

Своєю чергою Супрун нагадує опоненту, що так робили не за «нинішніх реформ», а за весь час існування системи Семашка. Каже: внаслідок трансформації системи охорони здоров’я повністю змінюється ця система.

На думку Радуцького, міністром має стати не публічна особа, не політик, а кваліфікований менеджер, виконавець, який 90 відсотків свого часу витрачатиме не на спростування фейків, а на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я.

А ось Супрун вважає, що той, хто обіймає посаду міністра, має спростовувати фейки «через некомпетентність, необізнаність чи свідому брехню людей, яких вважають експертами і запрошують на інтерв’ю». На її переконання, кваліфікований менеджер завжди знайде час для боротьби з такою загрозою.

В. о. міністра охорони здоров’я висловила готовність повторно презентувати команді Президента зміст трансформації медичної галузі.

Ілюстрація: moz.gov.ua