Про це заявив посол України в США Валерій Чалий, який невдовзі завершує місію в американській столиці, в інтерв’ю Укрінформу. Дипломат зазначив, що просування до укладення такого масштабного контракту стало можливим «завдяки довірі до України, якої не було ще в 2015 році», а також змін в українському законодавстві, які реформували цю сферу. Зокрема, завдяки відкриттю можливості прямої закупівлі озброєнь Міністерством оборони України за кордоном, насамперед у США, оскільки 92% усієї військово-технічної допомоги, яку наша країна отримала з 2014 року, надійшло саме зі Сполучених Штатів.

Валерій Чалий в інтерв’ю Укрінформу також зауважив, що за останні роки нашій країні вдалося домогтися рішення про надання озброєнь, тренування наших військ, забезпечення іншої допомоги, і ця підтримка зростала постійно, по лінії як Пентагону, так і 
Держдепартаменту. «З 2015 року ми маємо збільшення допомоги на понад $50 млн щороку. Але це не робиться автоматично, це постійна, наполеглива і складна робота», — зазначив В. Чалий. Він також повідомив, що за останні чотири роки США надали Україні понад три мільярди доларів, і нагадав, що цього року ми очікуємо затвердження загальної суми допомоги на понад 700 мільйонів доларів для протистояння викликам та проведення реформ.

Окрім того, дипломат зауважив, що у Вашингтоні з’явилася настороженість стосовно нашої нової влади, що формується навколо новообраного президента Володимира Зеленського, через деякі її ініціативи. За його словами, така настороженість в оцінках дій з’явилася після озвучення в Україні політичних ініціатив стосовно люстрації всіх, хто обіймав високі державні посади за останні п’ять років, у тому числі активістів Майдану й ветеранів АТО. Він зауважив, що в Сполучених Штатах «добре пам’ятають авторитарний режим Януковича й дуже насторожено сприймають безпідставні атаки на тих, хто зупинив агресію Росії і, по суті, зберіг цілісність України у важкі часи», пише Укрінформ. Для того, щоб зняти таку настороженість, зауважив В. Чалий, необхідні відповідні дії і меседжі з боку президента України, Верховної Ради та уряду.

Фото: Валерій Чалий (Valeriy Chaly) (Facebook).