Заява пролунала за підсумками зустрічі глави Шотландії з Джонсоном у Единбурзі, інформує Reuters. Виступаючи перед журналістами, Стерджен заявила, що немає розуміння стосовно того, як прем’єр планує досягти нової угоди про Brexit, коли ЄС неодноразово заявляв, що не буде проводити повторні переговори.

«Не залежно від того, що на публіці він говорить про прихильність до угоди, я роблю висновок, що він дійсно прагне Brexit без договору», — зазначила глава уряду Шотландії, додавши, що вважає курс Джонсона на вихід з Євросоюзу небезпечним для Шотландії, зокрема, і Великої Британії загалом. 

Наразі новий прем’єр наполягає, що «розлучення» Лондона з Брюсселем відбудеться за будь-яких обставин 31 жовтня.

Тим часом Стерджен повідомила, що шотландський уряд продовжить підготовку до чергового референдуму про незалежність, пише DW. У результаті першого голосування з цього питання, проведеного в 2014 році, 55 відсотків шотландців виступили проти виходу зі складу Великої Британії, але на референдумі стосовно Brexit проголосували за членство в ЄС.

Раніше Джонсон попередив Брюссель, що необхідною умовою для ратифікації угоди про Brexit є відмова від «бекстопу» — механізму, покликаному запобігти поверненню жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією. ЄС назвав цю вимогу неприйнятною.