Про це заявив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення ГУ розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ підполковник Олександр Хмиз на брифінгу в Міноборони.

Так, до Окружного адміністративного суду (ОАС) Києва звернулася фізична особа—підприємець із позовом до Міноборони України з проханням визнати нечинним та скасувати наказ «Про перехід військових частин, установ та закладів ЗС України на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування в 2019 році».

— На думку фізичної особи—підприємця — суб’єкта господарської діяльності, який безпосередньо брав участь у закупівлі продукції, цей наказ порушує його права. Від 16 липня 2019 року ухвалою ОАС відкрито провадження у справі, а іншою ухвалою цього ж суду клопотання позивача у справі задоволено, а також припинено дію згаданого наказу до винесення остаточного рішення, — зазначив підполковник Хмиз.

Як поінформував начальник відділу юридичного забезпечення матеріально-технічного постачання юридичного департаменту Міноборони Вадим Гордієнко, 29 липня на розгляд Окружного адмінсуду внесено вмотивоване клопотання Міноборони про скасування зазначеного заходу забезпечення адміністративного позову у вигляді припинення дії вищезазначеного наказу. Відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, таке клопотання повинно бути розглянуто судом не пізніш як за п’ять днів з дня його надходження.

— Якщо суд не задовольнить подане клопотання, то юридичною службою Міноборони буде вжито заходів щодо апеляційного оскарження ухвали ОАС, — наголосив Вадим Гордієнко. І додав, що юрслужба відомства забезпечить представництво та захист інтересів Міноборони у зазначеній судовій справі. Підготовче засідання призначено на 13 серпня в ОАС Києва.

До речі

Удосконалення системи харчування військовослужбовців — це впровадження різноманітних раціонів, використання широкого асортименту, гнучкого механізму замовлення продуктів харчування, що своєю чергою урізноманітнює та покращує його якість, розроблення продуктового пайка, призначеного для харчування особового складу в ході бойових дій, коли неможливо приготувати гарячу їжу. Під час запровадження нової системи продовольчого забезпечення використано досвід організації харчування миротворчих контингентів, зокрема армій країн НАТО.
Під час застосування каталогу продуктів, зокрема їх замовлення, інформація щодо кількості особового складу за категоріями, а також місць розташування військової частини у відкритих джерелах не висвітлюється. Аутсорсинг такої переваги не має, що є неприпустимим у районі ведення бойових дій. З початком збройної агресії проти України компанії-підрядники не надавали послуги із харчування в районах АТО/ООС, тому харчування наших захисників здійснюється силами військових підрозділів.

Фото: 5.ua