На знімку: тривають роботи з прокладання «оксамитового шляху» для трамваїв на другій ділянці вулиці Замостянської.

Частину рейок оновили також у центрі міста на вулиці Соборній. На черзі — відновлення ще однієї ділянки на цій само вулиці. Працівники товариства «Шляхбуд», які виконують роботи, стелять для трамваїв «оксамитовий шлях». Таку назву має технологія, що зменшує шум під час проїзду та вібрацію вагонів.

Щоб пришвидшити їх виконання, міський голова Вінниці Сергій Моргунов приймав рішення про тимчасову зупинку руху трамваїв на ділянках заміни колій. Проїзд відновили в передостанній день липня.

«Технологія укладання нових рейок передбачає встановлення бетонної основи, заміну колійних плит, залиття швів між ними, оновлення асфальтного покриття, паралельно облаштовують зливову каналізацію», — повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці Сергій Моргунов. За його словами, вулиця Замостянська не знала ремонту впродовж останніх 60 років.

Під час реконструкції Замостянської також з’являться нові павільйони на зупинках, ремонтують тротуари і проїжджу частину дороги, що проходить уздовж колії. Замінюють старі опори вуличного освітлення. На них навішують LED-світильники. Уздовж радують око зелені газони і нові насадження дерев.

Загальна вартість робіт — майже 90 мільйонів гривень. Фінансування відбувається з двох джерел — міської ради і державного бюджету.

Заміна колій є однією з умов отримання чергової партії трамваїв зі Швейцарії. Нині на маршрути виходить понад сто вагонів, що раніше експлуатувалися в Цюріху. Вінничани одержали їх понад десять років тому в рамках спільного проекту уряду України та Швейцарської Конфедерації. Відтоді міська влада продовжує цю співпрацю. На 2021 рік передбачено надходження ще однієї партії вагонів, які нині знімають з експлуатації в Цюріху. Щоправда, це тільки попередня домовленість міського голови Вінниці з керівництвом муніципалітету швейцарського міста. Тим часом у Вінниці продовжують створювати власні трамваї. На базі комунального підприємства «Вінницька транспортна компанія» уже виготовлено десять вагонів.

Фото із сайту Вінниця.інфо