Брак місцевих кадрів змінює структуру населення південно-західної Польщі. За повідомленнями агентства з працевлаштування «Future», для околиць економічних зон в Нижній Сілезії характерним трендом є поява дедалі більшої кількості готелів-пансіонатів для заробітчан з-за східного кордону, тобто для наших співвітчизників.

За даними ЗМІ, з’ясовується, що в населених пунктах Єльч-Лясковіце та Кобежице (поблизу Вроцлава) для них уже бракує місць, тож українські заробітчани починають пошук помешкань у Вроцлаві та менших населених пунктах. Так, за повідомленнями порталу «Віртуальна Польща» (Wirtualna Polska), в селі Викроти, поблизу міста Болеславець (село розташоване поряд з економічною зоною), українці вже становлять більшість населення. Як пише портал, з посиланням на одну з дописувачок, «…коли українці з’явилися тут приблизно два роки тому, то лише одна пані мала пансіонат. Потім сусіди почали її наслідувати, і нині є вже 20 таких, не кажучи про місця ночівлі в господарів». Саме за оцінкою вище згадуваної дописувачки «цього року, починаючи з весни, в селі вже є більше українців, ніж поляків». Вона стверджує, що «дехто каже, що є їх забагато, адже це Польща», проте зауважує, що більшості, як і їй самій, це «не заважає», адже «ми (поляки. – Ред.) також масово їздили на Захід». Далі місцева мешканка наголошує на позитиві появи українців: «Для нашого села це означає заробіток і розвиток. Недавно тут було три магазини, а тепер їх уже сім, і додатково «Діно» (польська мережа споживчо-промислових магазинів, що характеризується локалізацією в невеликих населених пунктах).

Про підтвердження зміни візерунка Нижньої Сілезії «Віртуальна Польща» інформує також з посиланням на низку інших дописувачів. З огляду на наявність під Вроцлавом кількох глобальних фірм, таких як «LG», «Amazon», «Panattoni» тощо, які мають проблеми з нестачею працівників. «Навколишні населені пункти перетворюються на великі нічліжки з усіма недоліками цієї ситуації. Одночасно будинки перетворюються на готелі», – наголошує один із дописувачів. Він зауважує, що це «призводить до глибоких соціальних змін, малі населені пункти втрачають свій характер: частина мешканців виїжджають зі своїх осель, призначаючи їх під оренду».

В згадуваному агентстві «Future» наводять дані про те, що під Вроцлавом будуються будинки («особняки»), в які переїжджають вроцлав’яни, котрі здають в оренду свої квартири в адміністративному центрі Нижньої Сілезії. Це завдяки українським заробітчанам – орендаторам квартир. «У трикімнатній квартирі може проживати, наприклад, дев’ять громадян України. Якщо кожен заплатить по 500 злотих (за нинішнім курсом еквівалент більш як 3 тисяч гривень), власник квартири має 4,5 тисячі злотих, але частіше ціна оренди сягає 750 злотих з особи (майже 5 тисяч гривень), що дає йому вже 7 тисяч злотих доходу, яких вистачає на отримання кредиту під будівництво приватного будинку», – констатують у «Future».

Мешканці села Викроти повідомляють, що в селі з’являються дедалі нові будинки «під здачу». А все тому, що починає бракувати місць: «Коли хтось приїде у Викроти або до Годзішова, що на відстані 3 км, натрудиться, але вільного ліжка не знайде». Прикметно, що в будні високого рівня присутності українців непомітно. Натомість у суботи й неділі вони приходять на заходи, які організовує костел, та на фестивалі, вболівають за місцеву футбольну команду «П’яст Викроти».

Тим часом різкого збільшення числа українських працівників «не помічають» також статистичні дані гміни Новогродзєц (відповідник нашої об’єднаної територіальної громади). За офіційними даними, в селі Викроти проживають 1700 мешканців. В місцевій адміністрації повідомили, що «не ведуть реєстру українських орендарів квартир, але прописаних у гміні лише 37 українців, у тому числі 11 у с. Викроти, на підставі чого не можна сказати, скільки їх там ночує». У гмінному відділі із соціальних питань заперечують твердження мешканців «про наявність в селі 80% українців», називаючи його перебільшенням, проте визнають, що «є їх багато». При цьому в адміністрації наголошують на відсутності будь-яких скарг від місцевих мешканців на нових українських сусідів: «Нам не повідомляли про жодні інциденти, живуть спокійно, зосереджені головним чином на роботі».

Власник агентства «Future» Кшиштоф Аконом, якого цитує «Віртуальна Польща», розповідає, що на початку «були сумніви і побоювання, а тепер їх значно менше». При цьому наводить приклад свого рідного Кєндзєжина Козлє, де колись, шукаючи нічлігу для українських заробітчан, міг знайти заледве два оголошення, «а тепер їх безліч – люди зрозуміли, що на цьому можна добре заробляти, навіть краще, ніж в Агентстві з працевлаштування». За його висновками, зробленими на підставі власного досвіду, наші співвітчизники, котрі приїжджають на роботу, не думають оселятися, а лише хочуть якомога більше заробити: «80% приїжджають на роботу і повертаються до себе. Тому навіть в тих селах, де вони проживають, їх не видно, бо вони важко працюють і приїжджають лише для того, щоб переночувати. З цих самих причин вони погоджуються на життя, яке проходить між роботою і орендованим місцем ночівлі». За оцінкою «Future», саме тому вони не створюють проблем, хоча, очевидно, в кожній групі можуть траплятися винятки.

Довідково

Згідно з останніми даними Головного управління статистики, за минулий рік кількість жителів Сілезького воєводства, яке в 2018 році стало рекордсменом за зниженням чисельності населення, зменшилася на понад 14,6 тисячі осіб. Як відзначають автори доповіді Головного управління статистики, в цьому воєводстві з найвищою втратою населення протягом кількох років – один із найвищих показників від’ємного природного приросту (помирає більше людей, ніж народжується) та негативне сальдо внутрішньої міграції.