Таку думку «Крим.Реалії» висловив російський адвокат Микола Полозов.

«Утримувати моряків вкрай невигідно, вкрай токсично. Передусім це обумовлено наказом трибуналу ООН з морського права і подальшими порушеннями через невиконання цього наказу. Ну гаразд, зараз ще літо і період відпусток. Щойно запуститься нова частина політичного циклу, з вересня, то першим питанням одразу буде: «Що з виконанням рішення трибуналу?». Звичайно, невиконання потягне за собою досить суворі санкції», — сказав Полозов.

За його словами, посилити й розширити санкції проти РФ набагато простіше процедурно, ніж ухвалити нові. «У цьому випадку Захід уже нічого не стримуватиме, щоб продемонструвати свою позицію щодо невиконання російською владою наказу Міжнародного трибуналу ООН», — вважає адвокат.

А ось спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер не бачить у діях Москви наміру звільнити українських військовополонених.

В інтерв’ю виданню «Тиждень» він зазначив, що РФ, незважаючи на рішення міжнародного суду, незаконно продовжує утримувати наших моряків, захоплених нею в міжнародних водах. При цьому поводяться з ними без жодної поваги, як це має бути щодо військових іншої країни. «Їх судять у російському цивільному кримінальному суді, що абсолютно неприйнятно», — наголосив дипломат.

Волкер констатував, що Москва вкотре затягує судовий процес, щоб утримувати військовослужбовців ВМС ЗСУ й надалі. «Це справді втрачена можливість для Росії, тому що можна було наростити динаміку в питанні обміну полоненими та встановлення миру. Вони не скористалися цим шансом, натомість ставляться до моряків як до заручників», — вважає спецпредставник Держдепу США.