У період з 30 липня по 5 серпня, попри дію так званого режиму тиші, який стартував на Донбасі 21 липня відповідно до рішення ТКГ у Мінську, інтенсивність збройних провокацій і обстрілів позицій українських військ та населених пунктів на підконтрольній Україні території з боку противника істотно зросла. Про це повідомляє група «ІС». Загалом у цей період підрозділи 1-го і 2-го оперативного угруповання російських окупаційних військ здійснили майже 40 вогневих нальотів (минулого тижня їх було лише три), зокрема із застосуванням мінометів калібру 120 мм і 82 мм, ПТРК, великокаліберних кулеметів, ручних і станкових гранатометів, а також автоматичного стрілецького озброєння.

Противник завдавав вогневих ударів по позиціях українських військ у районі населених пунктів: Кримське, Луганське, Лебединське, Нижньотепле, Новоселівка-2, Майорське, Піски, Попасна, Південне, Мар’їнка, Світлодарськ, Кам’янка, Павлопіль, Верхньоторецьке, Красногорівка, Гнутове, Водяне й Широкине. Крім того, для зміцнення своєї оборони й швидкого реагування на зміни в обстановці противник продовжує активно використовувати мобільні бронегрупи, які зазвичай застосовуються на найбільш вразливих напрямках у разі активізації бойових дій.

***

Президент України підписав укази про звільнення Олександра Сирського з посади командувача Об’єднаних сил і призначення на цю посаду генерал-лейтенанта Володимира Кравченка, який з 2017 року був командувачем військ оперативного командування «Північ» Сухопутних військ ЗСУ. Відповідні укази від 5 серпня опубліковано на офіційному сайті глави держави. Водночас іншим указом Олександра Сирського призначено командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України замість Сергія Попка.