На знімку справа наліво: Олександр Пархоменко, Микола Дербак, Валентина Щабельська, студенти-практиканти і Анатолій Дербак.

Їх найближчим часом планують відкрити в науково-навчальному центрі «Синевир» Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова. Мета — проводити біологічні дослідження і екологічний моніторинг природи Карпат.

За словами директора ННЦ «Синевир» Анатолія Дербака, це стане можливим завдяки наполяганню ректора університету, професора Віктора Андрущенка і безпосередній участі його помічника Євгена Біденка.

Протягом двох днів, щоб з’ясувати всі необхідні подробиці й вивчити місцеві умови, у Колочаві, де на території Національного природного парку «Синевир» розташований ННЦ, побувала група науковців вишу, яку очолювала заступник декана факультету природничо-географічної освіти та екології, завідувач кафедри географії Валентина Щабельська. Вони також, щоб усе науково обгрунтувати, провели зустріч із директором Національного природного парку «Синевир» Миколою Дербаком. Під час розмови разом із доцентами кафедри біології, к. б. н. Олександром Пархоменком і Наталією Мельниченко, обговорили питання співпраці та проходження практики студентами вишу в національному парку. Зокрема, було домовлено про встановлення метеорологічного посту, який використовуватимуть для спостереження і студенти, і працівники НПП «Синевир». Також вирішено відкрити нові лабораторії для біологічних досліджень та екологічного моніторингу.

Валентина Щабельська побувала на науково-дослідній ділянці з рідкісними рослинами і на оліготрофному сфагновому болоті Глуханя, навідалася в офіс парку та візит-центр, побувала в Центрі реабілітації бурих ведмедів і на озері Синевир. Дивовижна природа, багатий рослинний та тваринний світ, неповторна історико-культурна спадщина — все в комплексі дає унікальний матеріал для вивчення під час практики для студентів вишу, котрі здобувають різні спеціальності.

Добре знаючи, які досліди проводять науковці вишу і що для них становить велику цінність, директор парку «Синевир», кандидат філософських наук Микола Дербак подарував гербарій рідкісних рослин та фото бурих ведмедів для університетського Музею біології.

ННЦ «Синевир» втілює нові ідеї та проекти. А для цього слід створити відповідні умови і для науковців, і для студентів, котрі проходять виробничу практику. У цьому також отримують підтримку ректора вишу Віктора Андрущенка і декана факультету природничо-географічної освіти та екології, доцента, кандидата педагогічних наук Ганни Турчинової (котру, доречно додати, введено до складу наукової ради парку «Синевир»). Тут уже облаштували спортивний майданчик, оновили кухню та навчальні й кімнати спального корпусу; навели, як і завжди, лад із зеленою огорожею; традиційно впорядкували всю територію, аби центр мав достойний вигляд і приємно вражав гостей охайністю.

Марія ШЕТЕЛЯ, Василь НИТКА.

Фото надано Нацпарком.