Під час розкопок у липні було ексгумовано 29 людських скелетів, а загалом за п’ять років роботи пошуковців на цій території знайдено останки 173 осіб. З них — приблизно 120 дітей, від немовлят до підлітків. Загалом усі поховані — жінки, неповнолітні та чоловіки похилого віку. Вони загинули від жорстоких ударів шабель, сокир і багнетів.

На думку пошуковців, масове вбивство цивільного населення на території колишнього села Шумська пов’язане із діяльністю продзагонів, які допомагали встановлювати радянську владу в Україні. Жінок і дітей брали у заручники, щоб змусити чоловіків віддати продовольство і скласти зброю. Голова Історико-патріотичного об’єднання «Пошук» Олександр Ловинюк стверджує: «Були знайдені в архівах документи, доповідні записки. Писало місцеве НК до Києва з приводу безчинства продзагону на території села Великий Шумськ. Датуються ці записки груднем 1919-го — січнем 1920 року». Закінчивши розправу, більшовики поховали вбитих селян просто в окопах часів Першої світової війни поблизу річки Гнилоп’ять.

Шумська давно немає. У 1946-му під час будівництва танкового полігона село зруйнували, а його жителів примусово переселили. Останки закатованих людей планують перепоховати на цвинтарі в селі Сінгури, а на місці масового вбивства — встановити дубовий хрест.

Фото: zhytomyr.depo.ua