Днями у Сєвєродонецьку показали «Жінку в полоні». Так називається соціальний фільм, у якому йдеться про одну європейку, яка довгі роки перебувала в умовах морального й фізичного гноблення. Причому її не ізолювали від довколишнього світу, не тримали за ґратами, вона перебувала у звичних умовах — в сім’ї, де з неї морально та фізично знущалися. «Хіба це не рабство? — запитували автори фільму. — Хіба свобода не є фундаментальним правом кожної людини?».

Так, є. Тому за ініціативи координатора проектів ОБСЄ в Україні та Міністерства соціальної політики за фінансової підтримки уряду Канади ще з грудня 2014 року і до сьогодні на Луганщині реалізується проект «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні». Мета проекту — посилення спроможності органів державної влади у протидії такому явищу. Проект впроваджується ГО «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу» у партнерстві з департаментом соціального захисту населення Луганської ОДА.

Як відомо, конфлікт на сході України, який живиться агресією Росії, змусив змінити місце проживання тисячі людей. Частина з них, як стверджують фахівці, є особливо вразливими для експлуатації. Причому більшість вважає, що рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування — це цілком підконтрольний їм процес. Отже, люди не одразу усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють, створюючи ситуацію для експлуатування. Фахівці пояснюють: обман або шахрайство можуть стосуватися не тільки суті роботи, а й умов, у яких цю роботу доводиться виконувати.

За 2018—2019 роки у Луганській області виявлено 32 особи, які постраждали від торгівлі людьми. 16 з них отримали статус потерпілого, допомогу від держави та Міжнародної організації з міграції, решта з різних причин такого статусу не мають. Але постраждалих значно більше, ніж в офіційних звітах. Особливо на непідконтрольній уряду України території області. Як свідчать очевидці, часто люди піддаються тут примусовій праці через тортури.

З огляду на те, що Луганщина вже п’ять років потерпає від воєнного конфлікту, питання торгівлі людьми для неї є важливим і водночас складним. Тому в області за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні та ГО «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу» проведено інформаційні акції для населення, а в Сєвєродонецьку відбувся показ соціального фільму.

Фото надано ГО "Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр "Жінки Донбасу".