Начальник Служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис розповів: «Із них 28 дітей було всиновлено — тобто на 10 дітей більше порівняно з минулим роком. 184 дитини влаштували під опіку. Також у 2019-му було створено три прийомні сім’ї, які прийняли чотирьох малюків, 10 діток було довлаштовано у функціонуючі дитбудинки сімейного типу».

Дітей зі Львівщини всиновлювали іноземні громадяни: сім дітей поїхали у США і одна — в Італію. Здебільшого це діти старшого віку — від 12 до 17 років. Щодо цих дітей було вичерпано всі можливості влаштування в українські сім’ї.

Загалом в області функціонує 34 ДБСТ, в яких виховують 232 дітей, та 91 прийомна сім’я, де проживає 147 дітей.

«В області діють дві патронатні сім’ї (у Львові та Яворівському районі), куди влаштовані три дитини. Ще одну плануємо невдовзі створити у Золочеві. Дитина, яка потрапляє у складні життєві обставини, може перебувати у такій сім’ї до вирішення цих питань», — додав В. Лис.

Упродовж I півріччя статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та дитини-сироти надали 207 дітям.

«В області триває реформа деінституалізації, у зв’язку з чим ми вивчаємо причини перебування дітей в інтернатних закладах. Створена робоча група, яка працює в Будинку дитини № 2. Ми вивчаємо історію кожної дитини, і статусної, і не статусної. І відповідно прийматимемо подальші рішення», — зазначив Володимир Лис.

Нині на обліку перебувають 473 дитини, які можуть бути усиновлені, з них 350 охоплені сімейними формами виховання. А черга громадян, які бажають усиновити дитину, налічує 106 кандидатів.

Загалом на первинному обліку дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування в службах у справах дітей області перебуває 2229 дітей.

Львів.