Багатодітну родину З. у Малинівці Малинського району Житомирської області знають усі. Вона не раз перебувала на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації та сільради як родина, що опинилась у складних життєвих обставинах. У ній четверо дітей: двоє вже дорослі, а брати Дмитро й Віктор — учні місцевої школи. Те, що трапилося в цій родині нещодавно, стривожило працівників служби та сільради, але чомусь не рідну маму хлопців.

Того дня побачити свого сина до Ніни З. приїхав один із її співмешканців — Петро Х. Чоловік проживає у с. Веприні сусіднього Радомишльського району. Мав проблеми із законом. Яка ж зустріч «старих знайомих» без оковитої? Під час обіду один із хлопців почав просити в мами купити їм одяг та мобільний телефон. Мовляв, у всіх хлопців на вулиці є телефони, а в них нема. Відповіді від добряче захмелілої мами хлопці не отримали. «Виховувати» дітей почав гість, узявши одного з них за шию й ударивши по обличчю. Затим хлопців закрили в кімнаті. Вони втекли через вікно й побігли шукати порятунку до сільського голови Наталії Парфіненко.

Керівник громади повідомила: «Хлопці прибігли до мене налякані, заїкались, плакали, не могли чітко висловитися. Я одразу проконсультувалась у фахівців служби у справах дітей і завезла їх до дитячого відділення лікарні. Жінка не має постійного місця роботи, живе за рахунок «дитячих» грошей. Через постійні гульки матері, під час яких вона зникає на місяць-два з дому, хлопці не навчались у школі майже цілий другий семестр. А скільки у мене в сільраді лежить її розписок, що вона належним чином дбатиме про своїх дітей, та все марно. Спохопилася і почала шукати хлопців аж наступного дня під обід...»

Поділяє занепокоєння керівника громади й начальник служби у справах дітей РДА Олена Зборовська: «Ця мати живе безтурботним життям. Отримує гроші на утримання дітей і прогулює їх у гучних компаніях. Справа перебуває на контролі й у поліції, бо зафіксований факт фізичного й психологічного насилля в сім’ї».

Стурбована долею хлопців і їхня бабуся. «Я годую їх усіх на свою мізерну пенсію», — бідкається літня жінка.

Коли ми залишали будинок Ніни З., вона обіцяла виправити ситуацію, забезпечити синів усім необхідним, зібрати до школи... Але чи стануть її слова правдою, покаже час.

Житомирська область.