«Унаслідок цинічного порушення режиму тиші й підступного обстрілу в районі виконання завдань військовослужбовці одного з підрозділів морської піхоти старший матрос Олександр Шарко, матрос Владислав Рак, солдат Шандра С. І., матрос Курдов В. М. отримали поранення, несумісні з життям», — ідеться в повідомленні ВМС ЗСУ.

Так, 6 серпня безстроково завершилося «безстрокове» перемир’я, оголошене 21 липня в результаті переговорів у форматі Тристоронньої контактної групи в Мінську. І це визнало військово-політичне керівництво України.

«З початку оголошеного перемир’я в зоні проведення ООС загинули шість українських військовослужбовців, включаючи чотирьох, які загинули вчора, і поранено було дев’ять військовослужбовців», — сказав начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак на брифінгу в Києві в середу.

За його словами, 6 серпня наші військові загинули від пострілу з ворожого гранатомета, до якого була примотана міна 82-міліметрового міномета. Снаряд потрапив безпосередньо в окоп, де військовослужбовці здійснювали інженерне облаштування своїх позицій. Він додав, що після обстрілу противник покинув свої позиції...

Водночас Хомчак запевнив, що Збройні Сили України перебувають у бойовій готовності й готові в разі непередбаченої ситуації в районі Операції об’єднаних сил дати відповідь. Начальник Генштабу зазначив, що, підтримуючи мирні ініціативи Президента України, військовослужбовці ЗСУ продовжують розмінування ділянки в районі Станиці Луганської.

Президент України Володимир Зеленський учора вранці розмовляв із президентом РФ Володимиром Путіним із приводу загострення ситуації на Донбасі й загибелі українських військових. Про це Зеленський заявив на брифінгу 7 серпня.

«Терміново йому зателефонував і сказав, що це нас не наближає до миру, я дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей», — заявив він, додавши, що мова також ішла про повернення українських полонених, про необхідність скоротити терміни будівництва мосту в Станиці Луганській та ін.

«Усі кажуть, що хочуть миру, але, крім слів, ми повинні рухатися дуже швидкими кроками. Сьогодні перший дзвінок був президентові Російської Федерації, другий дзвінок у мене буде вже в Туреччині президентові Макрону», — сказав глава держави. Він також повідомив, що намагатиметься негайно зв’язатися з канцлером ФРН Ангелою Меркель, щоб зустріч лідерів країн—учасниць нормандського формату відбулася не до кінця року, а швидше.

Водночас Зеленський відмовився відповідати на запитання журналістів щодо змісту наради із силовиками, яку він провів у цей день, пославшись на конфіденційність інформації, наданої розвідкою.

Однак по полудню на офіційному сайті глави держави з’явилася інформація про цю нараду. Зокрема, у ній ідеться про те, що Президент України ініціював телефонні розмови з лідерами країн— учасниць нормандського формату.

«Потрібно невідкладно, найближчим часом зустрітися з лідерами нормандської четвірки. Подивитися одне одному в очі. І припинити цю війну», — зазначив він.

Повідомляється також, що Володимир Зеленський планує провести телефонну розмову із президентом Франції Еммануелем Макроном під час свого візиту до Турецької Республіки. Але при цьому він готовий негайно повернутися на батьківщину в разі ускладнення ситуації на сході.

«Хочу найближчим часом зв’язатися з пані Меркель і домовитися про термінову зустріч, щоб ми більше не говорили одне одному, що цього року повинна відбутися зустріч у нормандському форматі. А скільки ще людей можуть загинути цього року?» — цитує слова глави держави його прес-служба.

Фото з передової Олександра КЛИМЕНКА.