Уповноважений з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова закликала представників міжнародної спільноти до сприяння в питанні звільнення з-під варти в окупованому Росією Криму тяжкохворого громадянина України Едема Бекірова.

«Верховний суд Республіки Крим» розгляне рішення про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою тяжкохворому громадянину України Едему Бекірову. Подальше його утримання у місці несвободи, недопущення незалежного лікаря, відсутність адекватного лікування, ймовірне транспортування до Красноперекопська можуть мати фатальні наслідки для життя», — написала вона у Фейсбуці вчора перед початком засідання суду.

Л. Денісова підкреслила, що рішення Європейського суду з прав людини, які зобов’язують уряд РФ негайно перевести Бекірова в лікарню й забезпечити йому належне обстеження й лікування, а також допустити незалежних лікарів, не виконуються. Її численні прохання не дали очікуваного результату.

Незаконно ув’язнений у Росії український журналіст Роман Сущенко підписав документи на згоду відбувати термін покарання в Україні. За словами його адвоката Марка Фейгіна, перебільшувати значення цього факту не варто. Мовляв, ці папери можуть досить довго лежати в папках, чекаючи свого часу. Плани російської сторони нам невідомі...

М. Фейгін вважає, що загалом наразі переговори про можливий обмін перебувають «на стадії завмирання». Зокрема, не зовсім зрозуміло, хто з української сторони відповідає за це, якою є стратегія звільнення українських політв’язнів у Росії, зазначив захисник.

Також він повідомив, що його підзахисному 5 серпня продовжили на три місяці термін утримання в «безпечному місці» і «переселили до кращої камери, колишня була вогкувата». За словами адвоката, нині Роман перебуває в ній сам.

Водночас іншому в’язню Кремля, засудженому окупантами в справі «українських диверсантів» Євгенію Панову, який перебуває в російській колонії № 6 в Омську, не надають медичної допомоги. Про це у Фейсбуці написав його брат Ігор Котелянець. За його словами, рідні домоглися, щоб Панову передали окуляри, бо під час утримання в СІЗО Сімферополя й етапу в нього погіршився зір. «Завдяки впертості нашого адвоката Віри Гончарової змінили графік годування в колонії. Раніше обід був о 10.00, а вечеря — в обід. Зараз їдять у нормальний час», — додав Котелянець.