На знімку: Віктор Овчарук.

Серед них — чемпіонка Олімпійських ігор та чемпіонка світу з біатлону Олена Підгрушна, чемпіонка ІІ юнацьких літніх Олімпійських ігор з важкої атлетики Софія Зенченко, чемпіонка Європи з важкої атлетики серед молоді Марія Хлян, чемпіон світу з біатлону Дмитро Підручний, срібна призерка чемпіонату світу з біатлону Анастасія Меркушина, чемпіон Європи серед юніорів та бронзовий чемпіон Європи серед дорослих з веслування на байдарках та каное Ельнур Ахадов та багато інших.

Особливу увагу хочеться приділити досягненням Тернопільської обласної комунальної школи вищої спортивної майстерності (ТОК ШВСМ), яка нещодавно  відзначила свій тридцятилітній ювілей.

Загалом до складу збірних команд України з літніх олімпійських видів спорту на 2018 рік та до складу збірних команд України із зимових олімпійських видів спорту на 2017—2018 роки входили 24 представники Тернопільщини, всі вони є учнями-спортсменами основного складу. 17 кандидатів входять до збірних команд України з літніх та зимових видів спорту. До резерву збірної команди України — 4 учні-спортсмени. До прикладу, 2018 року ШВСМ підготовлено 5 майстрів спорту України — Віталія Гребенюка, Олександра Шумбарця з лижного двоборства; Ростислава Фірмана — з боксу, Олега Дикого — з греко-римської боротьби, Вікторію Ніконенко — з легкої атлетики. За 2018-й навчальний рік учні-спортсмени школи здобули 204 медалі, з них 82 золоті, 74 срібні та 48 бронзових на чемпіонатах України та Кубках України з 12 видів спорту в різних вікових групах.

Тренерсько-викладацький склад комплектується з числа провідних тренерів Тернопільської області, які мають вищу спеціальну освіту, звання МСУМК, МСУ, вищу або першу кваліфікаційну категорію. У ШВСМ працюють 19 тренерів (10 штатних і 9 тренерів-сумісників), 3 тренери-викладачі працюють у складі національної збірної команди України, 5 заслужених тренерів України, 1 заслужений працівник фізичної культури і спорту України.

«Велике спасибі тренерам, які виховали переможців спортивних змагань, а це — Олег Бунт, Олег Меркушин, Ігор Починок, Віктор Симів, Вікторія Шаймарданова та ще чимало інших. Завдяки вашій невтомній праці на світових спортивних майданчиках переможно височіє прапор нашої держави, лунає гімн України, — прокоментував голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. — Впевнений, що і надалі вихованці уславлюватимуть наш край, адже до національних збірних з літніх видів спорту вже цьогоріч увійшло 13 учнів-спортсменів вашої школи, із зимових — 10. Ще значна кількість є кандидатами та перебувають у резерві. Це наша надія та перспектива».

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою Тернопільської облради.