Проект започатковано громадською організацією «Центр міжнародної безпеки» (ЦМБ) і Національним інститутом стратегічних досліджень у партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні в межах проекту «Сусідство Євросоюзу».

Результати дослідження показали, що на Закарпатті особливо відчутною є проблема з транспортною інфраструктурою. Позитивне зрушення — відновлення роботи аеропорту в Ужгороді. Втім, воно відбувається в надзвичайно спрощеному режимі та не забезпечує зв’язку Закарпаття з іншими регіонами України. Особливо поганий стан покриття на дорогах державного значення. Щодо зовнішнього впливу в регіоні вирішальною є економічна складова. Європа виділяє великі кошти на ремонт доріг, оснащення КПП на кордоні, створення сміттєпереробної промисловості. Угорщина надала гроші на будівництво заводу з переробки сміття. Побудовано першу лінію підприємства. Втім, Київ уже півтора року затягує документальне оформлення проекту, що заважає його реалізації. Виходить, що українська влада перешкоджає ефективному використанню цих коштів!

Підсумовуючи загальнорегіональні загрози, дослідники зауважили, що проблемою є низький рівень поінформованості населення, відсутність комунікації між громадянами та представниками влади. Як наслідок — місцевими громадами гальмуються процеси реалізації певних інфраструктурних проектів. Так, до прикладу, перспективним вважається будівництво повітряних електростанцій, натомість населення протестує проти цього. Та найсерйознішою загрозою для непоінформованого суспільства є дезінформація та пропаганда.

Найбільш актуальні проблеми, що дестабілізують ситуацію на Миколаївщині, стримуючи її розвиток, загалом збігаються з викликами загальнонаціонального рівня. Йдеться про економічну кризу, незадовільну екологічну ситуацію, стан транспортної інфраструктури, поширення міграційних процесів, які знекровлюють людський потенціал регіону. Українці активно виїжджають на заробітки, в пошуках кращих умов та вищого рівня оплати праці. Навіть серед працівників АЕС у Южноукраїнську достатньо популярною є міграційна перспектива.

На території області розташовані нижні течії великих українських річок — Дніпра та Південного Бугу. Втім, низька якість очисних споруд по всій довжині їхніх течій призводить до того, що саме Миколаївщина страждає від забруднень, які потрапляють до води в інших регіонах. Дніпро взагалі збирає забруднення з трьох країн — Російської Федерації, Республіки Білорусь та України...

Одна з найбільш актуальних проблем для Одещини — національна політика держави (зокрема, щодо «мовного» закону і теми декомунізації). Враховуючи полінаціональність населення регіону, в суспільних дискусіях лунають певні застереження до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» — значна частина населення, особливо літнього віку, не володіє державною мовою на необхідному рівні. Аналогічне ставлення серед населення старшого віку і до запровадженого процесу декомунізації — зокрема через дії окремих націоналістичних організацій, що може спричинити загострення ситуації в суспільно-політичній площині.

Презентувавши результати дослідження, учасники проекту не лише сформулювали рекомендації безпосередньо за областями для розв’язання регіональних проблем, що стосуються екологічних, етнічних і соціальних аспектів, а також окреслили коло конкретних заходів, які, на їхню думку, мають поліпшити ситуацію для уникнення політичної дестабілізації в Україні.

Вл. інф.