Про це в коментарі на власній сторінці у Фейсбуці розповів голова ради Нацбанку Богдан Данилишин. Він нагадав, що 1 серпня офіційний курс долара досяг рекордно низької за три роки позначки — 25,02 грн.

Суттєве зміцнення гривні пов’язують з низкою причин, одна з найважливіших — різке збільшення обсягу куплених нерезидентами ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики). Справді, з початку року портфель ОВДП виріс у 13 разів, а загальний обсяг інвестицій нерезидентів в ОВДП станом на кінець липня досяг 3,6 млрд доларів. Причому особливо високими темпами нерезиденти почали купувати ОВДП з літа.

«Як оцінювати таке підвищення курсу нацвалюти, чи є зміцнення гривні серйозним приводом для побоювань або ж навпаки — позитивним сигналом для економіки? Однозначної відповіді немає, — розмірковує Богдан Данилишин. — Зниження курсу долара веде до здешевлення імпортованих товарів. Відповідно, маємо позитивний чинник для зниження інфляції, що вже проявилося в червневій дефляції. З огляду на те, що зниження інфляції є пріоритетною метою Нацбанку, можна стверджувати, що зміцнення гривні — це позитивний сигнал для економіки».

Також голова ради НБУ згадує, що у червні-липні «Нафтогаз» накачував великі обсяги газу в підземні сховища і за більш міцної гривні витрати на покупку газу були менші. Погашення та обслуговування зовнішнього боргу, номінованого в інвалютах, при зміцненні гривні обходиться дешевше. Наприклад, це допомогло непогано заощадити в травні, коли обсяг виплат за зовнішнім держборгом становив близько 1,7 млрд дол.

Утім, на його думку, в зміцненні національної валюти криються і негативні чинники, на які Нацбанку минулого тижня вже вказала очільник Міністерства фінансів Оксана Маркарова. «Дешевші в гривневому еквіваленті імпортні товари — це зниження податкових надходжень (імпортний ПДВ, акциз, мито). Крім того, зниження курсу долара — це погіршення становища експортерів, адже їхні доходи, виражені в нацвалюті, знизилися. А це, в свою чергу, веде до зменшення податкових надходжень від діяльності експортерів. Виходить, що зміцнення гривні — це і позитивне, і водночас негативне явище для економіки», — підсумовує Богдан Данилишин.