Іще навесні Хмельниччина отримала чималу субвенцію з держбюджету на проведення освітніх реформ і підвищення якості освіти. Серед іншого передбачалось витратити 35 млн грн на проведення Інтернету до шкіл. Кошти чималі, однак на всіх усе одно не вистачить. Тому насамперед намагалися відшукати великі заклади й ті, що мають стати опорними. А от невеликим шансів на зміни поки що не дали. Згідно з постановою урядовців, гроші можна передавати лише тим навчальним закладам, де не менше ста учнів. Тож до переліку з 254 шкіл, визначених обласним департаментом освіти, маленькі не увійшли.

Але й із тими, хто потрапив до цього списку, не все просто. Одна з умов використання коштів — школи мають бути підключені до мережі зі швидкістю передачі даних не менше 100 МБ. Задумка хороша, але реалізувати її майже неможливо. Оптимальним варіантом досягнення такої швидкості є підключення до оптоволоконного кабелю. З цим найбільша проблема. У багатьох населених пунктах такі кабелі не прокладені, а використати виділену субвенцію на їх проведення не дозволяється.

Уже кілька місяців в ОДА б’ються над розв’язанням цієї проблеми. Але вихід і досі не вдалося знайти. Тож тепер по допомогу звернулись до інтернет-провайдерів.

— Ми маємо значний фінансовий ресурс, але якщо не вирішимо, як забезпечити виконання всіх вимог, то освоїти ці гроші не зможемо, і в кінці року їх доведеться повертати до держбюджету, — зізнається заступник голови ОДА Світлана Павлишина. — Єдиний шлях, який нині бачимо, — просити провайдерів розглянути можливість прокладання лінії зв’язку до населених пунктів за їх кошт.

Пропозиція неоднозначна. Адже такі роботи потребують значних затрат. Над тим, чи будуть вони виправдані, тепер розмірковують у компаніях. З одного боку, йдеться про великі населені пункти, де з часом розвиватимуться електронні послуги та е-врядування. До того ж сучасні засоби зв’язку потрібні не тільки освітянам, а й місцевим амбулаторіям, ЦНАПам, органам місцевого самоврядування. Все це — майбутні клієнти. Та з іншого боку, провайдери не поспішають брати на себе всі витрати, сподіваються і на державну підтримку. Втім, не відкидають категорично такої ідеї. Як зауважив один із представників провайдерів під час зустрічі в ОДА, їх фірма вже працює над схожим проектом у сусідній Тернопільській області, тому і для Хмельниччини це цілком реальне завдання.

Найближчим часом провайдерам нададуть перелік усіх навчальних закладів, куди планують провести Інтернет. Вони порахують і визначать, чи готові взятися за роботу. Та навіть і в цьому разі не йдеться про невеликі сільські школи. Для них Інтернет залишається далекою перспективою.