Організація нагадуватиме американські CDC — центри з контролю та профілактики хвороб. Про це заявив почесний президент клініки «Борис», народний депутат, член партії «Слуга народу» Михайло Радуцький.

«У 2014 році було зруйновано санітарно-епідеміологічну службу (СЕС). Натомість нічого не створено. Ми йдемо до Євросоюзу, тому маємо створити ті інституції, що існують у Євросоюзі», — пояснив він.

За словами Радуцького, нині в Україні немає людини, яка мала б оголосити стан епідемії в країні. Функції ліквідованої СЕС частково взяв на себе Держспоживнагляд. І хоча, на думку депутата, це швидше компетенція лікарів, новостворена інституція в жодному разі не буде прототипом колишньої санітарно-епідеміологічної служби.

Організація доповнить Центр громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) і, відповідно до європейських стандартів, проводитиме інфекційний контроль в Україні. Керівник установи, що об’єднає ЦГЗ та CDC, також обійматиме посаду першого заступника міністра МОЗ.

«Він точно не контролюватиме і не видаватиме якісь дозволи, бо саме це сприяє корупції», — водночас наголосив Радуцький.

Своєю чергою в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці поставила під сумнів доцільність створення запланованої інституції. За її словами, діяльність колишніх СЕС оберталася довкола корупційних схем, підрозділи часто очолювали хабарники, яким було не до піклування про здоров’я українців.

Після ліквідації в 2017 році Держсанепідслужби її завдання взяли на себе МОЗ, Держпраці та Держпродспоживслужба. Нині деякі функції також лежать на Центрі громадського здоров’я України. Тому, на думку Супрун, немає потреби створювати нову інституцію чи реінкарнувати СЕС, адже насправді існує організація з відповідною місією.

«Центр громадського здоров’я МОЗ України є санітарно-профілактичним закладом охорони здоров’я. Головні завдання центру фактично такі ж, як і в CDC. Переважно це функції у сфері громадського здоров’я — здійснення епідемічного нагляду, виконання повноважень щодо захисту населення від інфекційних та неінфекційних захворювань, лабораторної діяльності, біобезпеки та безпеки крові», — зазначила очільниця міністерства.

Понад те, Супрун наголосила, що ЦГЗ створює мережу регіональних центрів по всій країні (у тринадцяти областях вони вже юридично зареєстровані) та веде співпрацю зі США у сфері громадського здоров’я. Нині реалізують три спільні проекти з CDC (відповідь на епідемію кору, оптимізація лабораторної мережі та покращення результатів лікування ВІЛ).

Фото: glavcom.ua