Ситуацію з відставкою маршалка нижньої палати польського парламенту правляча партія «Право і справедливість» (ПіС), яка має самостійну більшість у парламенті, вирішила дуже оперативно, вибивши з рук опозиції один із ключових елементів передвиборної кампанії.

Наступника обрали вже після обіду в п’ятницю. Але й тут була використана стратегія ПіС щодо прийняття несподіваних рішень. Ще до п’ятничного ранку «на біржі прізвищ», як це називають в Польщі, кандидатів на посаду від ПіС фігурувало аж три. Найімовірнішим називали Ришарда Терлецького — віце-маршалка та лідера фракції партії у Сеймі, далі в рейтингу стояли Малґожата Вассерман (керівник спецкомісії Сейму) та Малґожата Ґосєвска (віце-маршалок Сейму). Проте в коментарях політиків ПіС з’явилося прізвище Ельжбєти Вітек — члена Політради ПіС та міністра внутрішніх справ і адміністрації. Те, що кандидатуру керівництвом партії влади вже обрано, стало зрозуміло після того, як ще до початку засідання президент прийняв її відставку з посади міністра внутрішніх справ.

І саме це прізвище фігурувало поряд із прізвищами кандидаток, яких висунула опозиція, щоб, скориставшись обговоренням кандидатур, піддати партію влади нищівній критиці в контексті «авіаскандалу» з попереднім маршалком. Для ПіС це голосування стало черговою перевіркою згуртованості її лав напередодні виборів, призначених на 13 жовтня.

Кандидат від ПіС перемогла, набравши 245 голосів. Таким чином, Ельжбєта Вітек стала третьою в історії польського парламенту жінкою-маршалком. Попередніми були представниці Громадянської платформи Єва Копач (листопад 2011 р. — вересень 2014-го) та Малґожата Кідава-Блонська (червень—листопад 2015-го).

Е. Вітек — парламентарій зі стажем, депутат Сейму 5-го, 6-го, 7-го і нинішнього (8-го) скликань. Прискорення політичної кар’єри почалось напередодні парламентських виборів 2015 року з посади речника ПіС. Після приходу партії до влади вона стала речником уряду, керівником політичного кабінету прем’єра Беати Шидло (листопад 2015-го — грудень 2017-го), а повернулась в уряд у червні 2019 р. — на посаду міністра внутрішніх справ і адміністрації.

Ельжбєту Вітек політологи називають «лагідним обличчям ПіС» і твердять, що, висуваючи її на цю посаду, партія дала конкретне завдання «якомога швидше відвернути увагу громадської думки від її попередника та його перельотів». Вона має показати абсолютно новий, «стримано-лагідніший стиль спікерства» — прогнозують вони. Підтвердженням цього може стати перший виступ новообраного маршалка, яка заявила, що ставитиметься до всіх депутатів однаково: «Я одна з вас і шаную кожен мандат.

Можемо сперечатися, бо відрізняємось, але сперечаймося доказами, а не образами».

Тим часом в уряді, який відповідає за адміністрування польотів урядових літаків, повідомили, що з метою запобігання негативній практиці, яка призвела до відставки маршалка, до чинних регулювань внесуть радикальні зміни. Зокрема, передбачається створення відкритого, центрального реєстру перельотів із спеціальним статусом (HEAD), де за кілька днів після польоту розміщуватимуть інформацію про місце, мету та пасажирів. Серед положень має з’явитися також заборона брати на борт урядових літаків членів сімей політиків, які не матимуть статусу членів офіційних делегацій.

Фото: nszzp.pl