У суботу Румунію знову охопили антиурядові протести. Люди, які вийшли на центральні площі Бухареста, Ясс, Клужа, Брашова, Сибіу та інших міст, обвинувачували правлячу коаліцію і сформований нею уряд у корупції і проведенні судової реформи, яка дозволяє корумпованим чиновникам та політикам уникати кримінальної відповідальності за хабарі в невеликих розмірах і торгівлю службовим становищем.

Наймасовіша акція протесту відбулася в столиці, де на площі Вікторія, за зменшеними в кілька разів даними поліції, були присутні майже 22 тисячі чоловік. Вони прийшли сюди із прапорами Румунії і Євросоюзу й підняли над юрбою плакати з лаконічними вимогами: «Уряд — у відставку!», «Без злочинців на державних посадах!», «Корупція вбиває всіх!». У район проведення акції влада стягнула посилені частини поліції і жандармерії,  було запроваджено обмеження на рух автотранспорту на вулицях, що ведуть до площі, й навіть відкрито пункт термінової меддопомоги.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, протестні акції в країні ініціювала організація «Діаспора для Румунії». Її керівник Томмі Джоуль Томеску, котрий проживає нині в Лондоні, розраховував на участь у них 250 тисяч людей. Нинішні маніфестації приурочено до сумної річниці акції протесту, що була розігнана жандармами на площі Вікторії 10 серпня 2018 року. Тоді постраждали понад 450 її учасників та 35 правоохоронців. Організатор акції на сторінці в Facebook зазначив, що влада так і не звернула уваги на заклики протестувальників. Відтоді в Румунії нічого не змінилося, за винятком ув’язнення лідера правлячої Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня. А справа про побиття громадян у серпні минулого року так і не була доведена до кінця, і винні залишаються на волі.

Ось чому організація «Діаспора для Румунії» висунула владі 75 вимог. Зрозуміло, на першому місці завершення розслідування і покарання винних в актах насильства 10 серпня 2018 року, а також жорстоких діях поліції під час революції 1989 року. «Діаспора для Румунії» зажадала встановити максимальну кількість депутатів парламенту до 300 осіб, заборонити колишнім комуністичним керівникам і офіцерам держбезпеки брати участь у політиці, а тим більше обиратися до парламенту і займати будь-які державні посади.

ЗМІ Румунії нагадують, що діаспора нараховує понад чотири мільйони чоловік і активно підтримує правоцентристські партії. До речі, правоцентристських поглядів дотримується і президент країни Клаус Йоханніс.