Уже вп’яте світова спільнота Спілки Української Молоді організувала Всеукраїнський благодійний табір для дітей, чиї батьки брали участь у бойових діях на сході країни, та з лінії розмежування. За цей час оздоровитись і пройти терапію, щоб позбутися посттравматичного синдрому, мали змогу понад 600 дітей, повідомляють на сайті СУМу. Побували тут відпочивальники й виховники з Тернопільщини.

«У СУМівські табори хочеться повертатися знову і знову, щоб відчути цю єдність великої СУМівської родини, знайти нових друзів та почерпнути багато цікавого для себе», — каже Софія Малець зі Львівської області.

Цього року табір під гаслом «Знай наших!» проводять на Чернігівщині. Юні гості, перебуваючи на Довженківській землі, в інтерактивний і невимушений спосіб знайомляться з видатними українцями, які прославляли і прославляють нашу країну в усьому світі. Зустрічі з лідером гурту «Антитіла» Тарасом Тополею, відомим мотомандрівником Валерієм Кришенем, генерал-майором СБУ Віктором Ягуном, творцем чат-боту для підготовки до ЗНО Олександром Андрющенком дають змогу повірити в себе, у свої сили, у те, що, маючи мотивацію і бажання, можна досягти бажаного результату.

Окремим вектором, на який організатори благодійного табору звертають особливу увагу, є подолання посттравматичного синдрому. Сприяє цьому робота з психологом-гончарем та виготовлення власноруч національного глиняного посуду, арт-терапія на розвиток емпатії, вправи з медитації, майстер-класи з малювання та тренінги з надання домедичної допомоги.

У той час як старше юнацтво знайомилося зі старовинним та історично важливим містом Ніжин, молодші відкривали для себе дитячий світ Олександра Довженка. Особливо смакували груші з дерева, яке посадив ще дід відомого митця. «Зачарована Десна» не залишила байдужими ані хлопців та дівчат, ані виховників та впорядників. Спілкування з тваринами в Менському зоопарку, пейнтбол, який організував друг Олег Мазур, скелелазіння і спуск на драгонботах (на знімку)... На ройових вогниках діти відзначали, що їм дуже подобаються вечірні таборові програми, особливо інсценування казок, дискотеки, вечір поезії, співи під гітару. Інструктори зі спорту організовували нові рухливі ігри, але не забували й про традиційні «Козаки й татари», «СУМбол», теренівки.

Усі відзначають особливу емоційно-позитивну й дружню атмосферу, що панує в таборі, та щиро дякують благодійникам за надану можливість двотижневого відпочинку в любові та дружбі.

Фото із сайту СУМ.