Це лише на сім копійок менше, ніж рекорд 2 серпня, коли НБУ встановив її на рівні 25,02 за долар.

Експерти не приховують, що суттєвим чинником такого процесу є високий інтерес нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Зокрема, на це днями вказував голова ради НБУ Богдан Данилишин. Іноземцям видається привабливою висока дохідність цих цінних паперів. Задля їх придбання вони заходять на вітчизняний ринок, масово продають валюту та купують гривню, підживлюючи таким чином національну валюту високим попитом.

Богдан Данилишин, якого вже цитував «Голос України», нагадував, що з початку року портфель ОВДП зріс в 13 разів, а загальний обсяг інвестицій нерезидентів в ОВДП станом на кінець липня досяг 3,6 мільярда доларів. «До того ж особливо високими темпами нерезиденти почали купувати ОВДП з літа», — уточнив голова ради НБУ.

На учорашню ситуацію на валютному ринку, на думку експертів, теж вплинув запланований на сьогодні аукціон з продажу ОВДП. 13 серпня Міністерство фінансів має намір запропонувати облігації на три мільярди гривень.

Крім того, фінансові аналітики вказують також на те, що грати на руку гривні можуть й великі компанії-експортери, які якраз зараз мають продати частину своєї валютної виручки.

Хай би там як було, проте варто пам’ятати, що дешевші в гривневому еквіваленті імпортні товари — це у тому числі й зниження податкових надходжень (імпортний ПДВ, акциз, мито). А ще зниження курсу долара — це, як вказував Богдан Данилишин, погіршення становища експортерів, адже їх доходи, виражені у нацвалюті, знизилися. Втім, певна частина експертного товариства пророкує, що такою ситуація на валютному ринку довго не буде. Попереду — вересень, а це піковий період для виплати за зовнішніми боргами. Як поведе себе у цей час валютний ринок, покаже час.