На знімку: ця світлина є спогадом про минулорічне святкування Дня незалежності в Лісабоні.

Одним з організаторів свята є волонтерська організація «Добре серце». Ось що розповіла для «Голосу України» її керівник Валентина Тимчук.

– Як і торік, заходи організовуємо разом із громадською організацією «Lado-o-Lado», яку очолює директор української школи «Світлиця» Любов Піхо, – каже пані Валентина. – «Світлиця», її педагогічний, учнівський колективи, батьки дітей надзвичайно активні. Вони беруть участь у наших святах, пропагують далеко від рідної землі традиції, культуру України, зрозуміло, навчають дітей рідної мови. Приміщення школи прикрашають українські рушники, на стіні – портрет Великого Кобзаря. Його подарував школі заслужений художник України з Вінниччини Михайло Довгань. Не дивно, що саме цей колектив організовує свято Незалежності.

За словами співрозмовниці, вони закликають представників української громади прийти на іменини держави не з порожніми руками. «Така в нашого народу традиція – готувати подарунки, – усміхається Валентина. – Готувати власноруч, проявити свої вміння, таланти. Хочемо бачити в руках учасників святкової колони вишиті рушники, написані картини, інші вироби, що символізують нашу культуру, традиції. Тренуйте голос для читання віршів і виконання пісень».

На авторів кращих робіт чекають приємні сюрпризи. Які саме? Цю інформацію пані Тимчук поки що тримає в секреті.

Цьогоріч головне свято країни українська громада в Португалії відзначатиме 25 серпня у центрі Лісабона. Муніципалітет столиці, як і в минулі роки, люб’язно надав українцям дозвіл на зібрання. Як воно відбуватиметься, можна буде побачити з трансляції у Фейсбуці на сторінці «Українці Португалії».

Фото надано автором.

Лісабон.