Уже цими вихідними, 17—18 серпня, на батьківщині Тараса Шевченка — у селі Моринці вшосте зберуться учасники фестивалю «Ше.Фест».

До речі, як розповіла одна з організаторів і засновниця фестивалю Юлія Капшученко, цього року через брак коштів вони навіть збиралися зробити перерву. Проте люди запитували, писали, наполягали і саме завдяки вірі людей та небайдужій Черкаській громаді все вийшло. «Небайдужі самі організувалися і почали збирати кошти, ділиться пані Юлія. Каже, що й досі активно триває надходження благодійних внесків. До речі, фестиваль задумувався як соціально-волонтерський проект, щоб усі зацікавлені могли вільно приїхати, поспілкуватися і безплатно відвідати локації. А ще захід — безалкогольний.

Гасло ж цьогорічного «Ше.Фесту» — «Під вільним небом!», бо воля — це головний наш здобуток, який не можна втрачати!

Щодо самої програми, то для відвідувачів тут вдень і вночі працюватимуть десять локацій. На Просвітницькій галявині з 12:00 до 18:00 відбудуться гутірки з відомим казкарем Сашком Лірником, Василем Шклярем (на знімку), Богданом Бенюком, музичні виступи гуртів «Сонце в кишені», «Джулай 8», лекції, поетичний Ше.Батл, благодійний Ше.Аукціон, презентація книжки та фільму «Тарас. Повернення» та багато іншого.

Театральна сцена традиційно пропонуватиме глядачам вистави. Зокрема «Сон. Комедія» творчої майстерні «Театр у кошику» (режисер Ірина Волицька, м. Львів) та «Гайдамаки» Миколаївського академічного художнього драматичного театру (режисер Євген Олійник).

На нічній акустиці планується романтична атмосфера з поезією, чаєм, гірляндами та якісними українськими гуртами.

Не залишаться поза увагою і діти. Для них підготували показовий виступ від дитячої студії козацьких бойових мистецтв, майстер-класи з дитячого малюнку, володіння шаблею та списом, художні майстер-класи тощо.

Також на учасників фестивалю чекають екскурсії, майстер-класи з хенд-мейду, виставка народних майстрів та художників. Із новинок фестивалю — патріотичні ігри. Їх додали до вже традиційної розважально-просвітницької програми і це буде щось на зразок «Ігор патріотів», каже пані Юлія. Одне слово, кожен охочий зможе стати земляком Шевченка на два дні, оселившись на території наметового містечка у Моринцях.

Трохи історії

Ідея фестивалю — оновлення і популяризація постаті Шевченка. Від початку і донині організатори прагнуть зробити так, щоб Тарас Григорович був завжди модний і актуальний, так само, як і його творчість. «Ше. Fest» — це фестиваль, де кожен може побачити в Шевченкові не лише звичний образ пророка, а й бунтаря, неформала своєї епохи і водночас — надзвичайного генія. Українського і сучасного, близького та зрозумілого кожному.

Фото з відкритих джерел.