Завдяки тісній співпраці з Держагентством з енергоефективності та енергозбереження України і Проектом ПРООН з енергосервісу Сєвєродонецьк стане першим містом, яке впроваджуватиме одразу три моделі ЕСКО. Такі контракти передбачають, що інвестор реалізує заходи з енергозбереження за власні кошти, які повертає з отриманої економії витрат на оплату спожитих ресурсів, а потім за рахунок цієї ж економії отримує прибуток протягом обумовленого в договорі часу.

У трьох закладах освіти — дитсадку та двох школах за рахунок міськради передбачено встановити індивідуальні теплові пункти із погодним регулюванням. За умовами договорів замовник отримає 70% зекономлених коштів, а інвестор — 30%. У семи закладах модульні ІТП із погодним регулюванням і диспетчеризацією заплановано встановити за рахунок приватних інвестицій.

Сукупна вартість усіх десяти ЕСКО-договорів становить понад 9 млн грн. За словами голови Держенергоефективності Сергія Савчука, завдяки проектам планується отримати 22% річної економії енергоспоживання. Загалом у місті визначено та оприлюднено ще 480 потенційних ЕСКО-об’єктів.