На Луганщині обговорили можливості та напрями роботи Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» в 2019—2020 роках, а також варіанти співпраці Проекту з облдержадміністрацією. Керівник офісу Проекту USAID в Луганській області Брайан Мілаковскі та керівник напрямів «Енергетика» та «Відновлення інфраструктури» Олександр Стеценко (на знімку) озвучили кілька пропозицій до подальшої співпраці.

Перша — це інвестиції в освіту та інновації. Зокрема, йдеться про розвиток ІТ-сектору в Луганській області. Уже досягнуто попередніх домовленостей щодо створення на базі СНУ імені В. Даля ІТ-школи UNIT Factory. Другим напрямом інвестицій є підтримка Луганського національного аграрного університету та інших переміщених ЗВО. У рамках цього проекту ЛНАУ вже у вересні отримає допомогу на відновлення матеріально-технічної бази для забезпечення навчального процесу. У перспективі це матиме істотний вплив на аграрний сектор та його ефективне функціонування в регіоні, забезпечить збереження трудового потенціалу області. І третя пропозиція спрямована на підтримку роботи на території області Школи малого та середнього підприємництва (МСП) фонду K. Fund.

Голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький подякував міжнародним партнерам за підтримку, яка є дуже вчасною і вагомою. Водночас очільник області озвучив низку пріоритетних проблемних питань, що потребують негайного втручання. 

Йшлося, зокрема, про 
відновлення зруйнованого моста у Станиці Луганській та будівництво залізничної колії, що приєднає відрізок «Кіндрашівська-Нова—Лантратівка» до загальноукраїнської мережі залізничних доріг.

За словами Брайана Мілаковскі, донори вже зацікавилися цими проектами будівництва, оскільки їх реалізація має знизити соціальне напруження та сприяти економічному розвитку області. З цією метою партнери готові до переговорів з міжнародними інституціями щодо можливого залучення додаткового фінансування, а також до підтримки в розробці технічної документації, необхідної для втілення проектів.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.