Норвегія активізувала радіаційний моніторинг після вибуху, що стався 8 серпня під час ракетних випробувань під російським Архангельськом, але не виявила підвищення рівня радіації, інформує «Європейська правда» з посиланням на Bloomberg.

Нагадаємо, що 8 серпня у повідомленні,  розміщеному на муніципальному сайті Северодвінська, було поінформовано, що в місті зафіксували «короткочасний» спалах фонової радіації. Однак уже наступного дня заява із сайту зникла. 

За інформацією «Грінпіс», рівень радіації цього дня зріс у 20 разів, повідомляє Reuters. Агентство також послалося на американських експертів в галузі ядерної енергетики, які запідозрили, що викид радіації в Архангельській області стався під час випробування крилатої ракети з ядерною установкою «Буревестник» (за класифікацією НАТО — Skyfall), про яку говорив президент РФ Володимир Путін у 2018 році. «Ракетні двигуни з рідким паливом, вибухаючи, не випромінюють радіацію, і ми знаємо, що росіяни працюють над якимось ядерним двигуном для крилатої ракети», — цитує агенція старшого співробітника Федерації американських вчених Анкіта Панду.

Пізніше міністерство оборони РФ визнало, що цього дня справді проводило випробування рідинного реактивного двигуна на морській платформі поблизу Северодвінська, під час яких і стався вибух. В результаті вибуху загинуло п’ять осіб. Попри те, що спочатку в мінобороні заявили, що рівень радіації унаслідок події не змінився, учора державне погодне агентство «Росгідромет» підтвердило, що рівень радіації зріс у 4—16 разів.

Президент США Дональд Трамп, коментуючи НП, написав у Твіттері: «Вибух російської ракети викликає занепокоєння щодо стану повітря навколо об’єкта та далеко за його межами. Негаразд!» При цьому він зауважив, що США роблять висновки з «невдалого вибуху в Росії». «У нас є схожі, але більш досконалі технології», — написав він.