Як і решта невеликих приморських країн, курорти Хорватії щороку в літній сезон зазнають гострої нестачі обслуговуючого персоналу. 

Мало того, що в країні взагалі не вистачає робочих рук, але й на такі сезонні, й, за їхніми мірками, низькооплачувані посади не бажають найматися місцеві громадяни. Рятують ситуацію люди з інших країн, готові працювати за зарплату, яка вища, ніж на їхній батьківщині.

ЗМІ Хорватії повідомили, що, за інформацією міністерства внутрішніх справ, зараз у туристичній галузі країни працює 17381 іноземний громадянин. Найбільшу кількість дозволів на трудову діяльність міністерство видало громадянам Боснії і Герцеговини — 6262. Із задоволенням їдуть на роботу на морські курорти й громадяни сусідніх держав, що не мають виходу до моря, — Сербії і Північної Македонії. Сербам цього року було видано 5982 дозволи на роботу, македонцям — 2791. У першій п’ятірці опинилися і наші співвітчизники, але їх тут значно менше, ніж у Болгарії, — понад 430. За кількістю вони поступаються громадянам Косово (553 особи), але випереджають чорногорців (247), албанців (227), таїландців (121) і навіть громадян Індії (117).

Проте, як зазначають хорватські видання, кількість «гастарбайтерів» у країні набагато вища. Фактично вони працюють нелегально, бо не захотіли проходити тривалу процедуру з оформлення дозволів на роботу. Та й власникам готелів і ресторанів вигідніше наймати на роботу нелегалів, бо за них їм не доводиться платити соціальні внески та інші податки.